Παρά το οριακό ποσοστό νίκης, με καταμετρημένο το 99,92% των ψήφων, το «ναι» ελάμβανε 51,23%, έναντι 48,77% του «όχι», το προεδρικό γραφείο της χώρας. κάνει λόγο για ξεκάθαρη επικράτηση. Ύστερα και από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο δημοψήφισμα ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως ο μεγάλος νικητής, ενώ φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μιλάνε για τον πρόεδρο που μεταμορφώνεται σε Σουλτάνο.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορική.  Ο Ερντογάν δεν πέτυχε τον θρίαμβο που επεδίωκε, έχασε τις μεγάλες πόλεις, και κατάφερε να βγει νικητής στη φτωχή ενδοχώρα. Ο χάρτης των αποτελεσμάτων άλλωστε είναι ενδεικτικός. Η Τουρκία είναι και επίσημα τριχασμένη… Στα ανατολικά οι Κούρδοι που επιδιώκουν το δικό τους αυτόνομο κράτος ψήφισαν μαζικά ΟΧΙ.  Το ίδιο ψήφισαν  και οι φιλοευρωπαιστές του δυτικού κομματιού της χώρας, όπως οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων των Μικρασιατικών παραλίων που ενδιαφέροντα περισσότερο για τα λεφτά και τις επενδύσεις και αδιαφορούν γα τα όνειρα της ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Την νίκη έδωσαν όμως έστω και με το μικρό ποσοστό οι λεγόμενοι «παραδοσιακοί Τούρκοι» του κεντρικού κομματιού της χώρας που ζουν σε χειρότερες υνθήκες από τους νεοαστούς της…. Ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Τι σημαίνει το «ναι»

Η προτεινόμενη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνταγματική αναθεώρηση  δίνει υπερεξουσία τον Τούρκο πρόεδρο, ουσιαστικά, θα αποφασίζει για όλα, η προεδρική θητεία παρατείνεται στα πέντε έτη από τέσσερα που ισχύουν τώρα, ενώ οι εκλογές θα γίνονται αντίστοιχα, ανά τετραετία και όχι πενταετία.

Παρ’ όλα αυτά ο Ερντογάν έχει κερδίσει μόνο το μισό στοίχημα και από σήμερα έχει εναντίον του τον μισό τούρκικο πληθυσμό. Το αν θα βρεθούν συσπειρωμένοι απέναντι του και θα μεθοδεύσουν την ανατροπή του είναι κάτι που θα μας απασχολήσει σίγουρα τους επόμενους μήνες με τις εξελίξεις να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Πατρίδα μας….

ΠΗΓΗ