Το Ενεργειακό σφραγίζει την τουρκική πολιτική στη Μεσόγειο

Το ενεργειακό  αναδεικνύεται στον παράγοντα που θα συνεχίσει να καθορίζει την τουρκική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και μετά το δημοψήφισμα, καθώς η Τουρκία αντιδρά στο ενδεχόμενο να μείνει εκτός ενεργειακού παιγνιδιού τόσο στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση νέων πηγών υδρογονανθράκων, όσο και στη δημιουργία νέων οδών μεταφοράς ενέργειας που θα παρακάμπτουν την Τουρκία.
Οι απειλές που συνεχίζει να εκτοξεύει η Άγκυρα εναντίον της Κύπρου και η προειδοποίηση ότι εμπράκτως θα αμφισβητήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, καθώς και οι συνεχιζόμενες διαρροές ότι επιχειρείται συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία μέσω της Κυπριακής ΑΟΖ που θα αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλονται ακριβώς σε αυτή την αγωνία της Τουρκίας ότι μένει αποκλεισμένη από ένα μεγάλο ενεργειακό «πάρτι» στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μια περιοχή που υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της  Ευρώπης, με την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αλλά διαφοροποίηση και των οδών μεταφοράς του φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση και από την Ρωσία αλλά και από την Τουρκία απ’ όπου διέρχονται μεγάλοι αγωγοί από την Κασπία, το Ιράν και το Ιρακινό Κουρδιστάν.
Καθως η συνάντηση που υπήρξε πριν δύο εβδομάδες στο Ισραήλ μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου -Ισραήλ- Ιταλίας και Κομισιόν κατέληξε στην υπογραφή ενός πρώτου κειμένου συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού EAST MED, που θα μεταφέρει στην Ευρώπη  μέσω Ελλάδας το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ,στην Αγκυρα υπήρξε «συναγερμός».
Παρά τις αναφορές και διαβεβαιώσεις ότι παράλληλα με τον EAST MED εξετάζεται και η κατασκευή του αγωγού προς την Τουρκία, στην Άγκυρα αντιλαμβάνονται ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ παραμένουν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο και ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο, αποκτούν «βάθος» με αποτέλεσμα να αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα και είναι όλο και πιο δύσκολη η διάρρηξη τους.
Σε ένα ακόμη δημοσίευμα (αυτή την φορά στο Bloomberg), «ανώνυμος» τούρκος αξιωματούχος δηλώνει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες Ισραήλ- Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα προχωρήσει ακόμη και χωρίς την συναίνεση της Κύπρου. Ο τούρκος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Κύπρου για την πόντιση του αγωγού στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σύμφωνα με απόψεις «ειδικών» που παρατίθενται στο δημοσίευμα, θα προσφερθεί απλώς στην  Κύπρο το δικαίωμα να συμπράξει και η ίδια στον αγωγό αυτό όταν το αποφασίσει και όταν εχει επιλυθεί το Κυπριακό.
Έγκαιρα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποίησε τον τελευταίο μήνα  σειρά εξαιρετικά σημαντικών επαφών στην Ουάσιγκτον και στο Ισραήλ, δήλωσε ότι ο «αγωγός δεν μπορεί να περάσει από την Κυπριακή ΑΟΖ  χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωση την οποία απέφυγε να σχολιάσει η Ισραηλινή πλευρά.
Ούτε η Τουρκία ούτε το Ισραήλ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που προβλέπει ότι απαιτείται η συναίνεση του παράκτιου κράτους για τη «χαρτογράφηση» της τοποθέτησης υποβρύχιων καλωδίων η αγωγών στον βυθό της ΑΟΖ κάποιου τρίτου κράτους.
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν τη Λευκωσία ότι το σχέδιο κατασκευής αγωγού προς την Τουρκία δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο τουλάχιστον παραμένει στην εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά το σενάριο του αγωγού αυτού διατηρείται στην επικαιρότητα καθώς και για επιχειρηματικούς λόγους η ισραηλινή πλευρά θέλει να διατηρεί το Σχέδιο «ζωντανό».
Ο ισραηλινός υπουργός ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς την επομένη της συνάντησης με τους ομολόγους του για τον αγωγό East Med, επέκρινε τους επιχειρηματίες που έχουν συμφέροντα στα υπό ανάπτυξη κοιτάσματα στην ισραηλινή ΑΟΖ, για το «μικρό ενδιαφέρον που δείχνουν για την κατασκευή του αγωγού».
Ο κ. Στάινιτς, παρά το γεγονός ότι είναι αυτός που τονίζει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να έχει ανοικτές και τις δυο επιλογές, τον East Med και τον αγωγό προς την Τουρκία, προειδοποίησε ότι η επιλογή δεν θα γίνει από τους επιχειρηματίες αλλά από την ισραηλινή κυβέρνηση.
«Οι εταιρίες ενέργειας δεν είναι αυτές που θα διευθύνουν τον Ενεργειακό Τομέα. Είναι η κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει για τον Ενεργειακό τομέα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινιτς, θέλοντας να στείλει μήνυμα στις πετρελαϊκές εταιρίες, που για να εξασφαλίσουν ρευστότητα δίνουν προτεραιότητα σε επιλογές άμεσης απόδοσης και μικρότερου κόστους για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο αγωγός προς την Τουρκία αλλά και η διάθεση φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία.
Αθήνα και Λευκωσία περιμένουν τώρα τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας μετά το δημοψήφισμα και εάν, πότε και πού θα εστιάσει τις προκλήσεις της με την αποστολή του νέου υπερσύγχρονου σεισμογραφικού σκάφους MTA Oruc Reis, κατασκευασμένου εξ ολοκλήρου σε τουρκικό ναυπηγείο, για σεισμογραφικές έρευνες στην Μεσόγειο. Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Μ. Αλμπαϊρακ, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες θα γίνουν στη Μεσόγειο και θεωρείται δεδομένο ότι το τουρκικό σκάφος θα κινηθεί σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ο τούρκος υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα και μόλις η Τουρκία αποκτήσει το δικό της πλωτό γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον δυο γεωτρήσεις στην Μεσόγειο…
Ν.Μ.
ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΣΤΩ ΕΓΚΥΡΑ ΜΕΣΑ ΤΟ HELLENC SUNRISE ΤΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΑΓΩΓΟΣ EAST MED

 Greek Spirit
20-11-2016
Ανεξάρτητα από το εάν και κατά πόσο ο κ.Τράμπ αλλά και οι ΗΠΑ γενικότερα θα συμφιλιωθούν ή όχι με την Ρωσία το ζητούμενο είναι η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Δεν είναι δυνατό, έστω και στα πλαίσια μιας επίπλαστης συνεννόησης, οι ΗΠΑ να σταθούν ως ισότιμος συνομιλητής ενώπιον της Ρωσίας όταν το προτεκτοράτο των ΗΠΑ που είναι η Ευρώπη να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο.
Το 1973 το Ισραήλ δέχεται επίθεση από Αίγυπτο και Συρία .Οι Άραβες ήθελαν την ρεβάνς του πόλεμου των έξι ημερών του 1967 όταν  είχαν χάσει  οι μεν Σύροι τα υψώματα του Γκολάν και οι δε Αιγύπτιοι το Σινά. Ο πόλεμος του 1973 ονομάσθηκε ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ από την ημέρα της ομώνυμης εορτής των Εβραίων κατά την οποία εκδηλώθηκε η αραβική επίθεση.
Οι συνασπισμένοι Άραβες έχασαν και πάλι τον πόλεμο και οι χώρες του ΟΠΕΚ με προεξάρχουσα την Σαουδική Αραβία προέβησαν σε σταμάτημα των εξαγωγών πετρελαίου προς την δύση, προς υποστήριξη των χαμένων Αιγυπτίων και Σύρων.
Οι δυτικοί και φυσικά οι Αμερικάνοι βρέθηκαν ξαφνικά να συνωστίζονται σε ουρές έξω από τα πρατήρια καυσίμων όπως η φωτογραφία κάτω
Οι Αμερικάνοι που είχαν επενδύσει τόσα πολλά στο πετρέλαιο βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ, ένα σοκ που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία και το οποίο αφού διέλυσε την Μ.Ανατολή θα οδηγήσει στον Γ ΠΠ.
Η ενεργειακή κρίση, δηλαδή το εμπάργκο εξαγωγών του ΟΠΕΚ διήρκεσε έξι μήνες, από τον Οκτώβριο του 1973 έως τον Μάρτιο του 1974 και σε ένα βαθμό καθόρισε και το Κυπριακό δράμα του καλοκαιριού του ίδιου έτους.
Όταν αποκαταστάθηκε η παροχή πετρελαίου στην δύση τον Μάρτιο του 1974 η τιμή του πότε ξανά δεν έπεσε στα πρότερα πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο αντίκτυπος της κρίσης αυτής ήταν ανάλογος με τον μεταγενέστερο της πτώσης των δίδυμων πύργων την 11Σεπτ του 2001 .
Οι Αμερικάνοι από τότε αποφάσισαν τα εξής
α. Την έρευνα για τεχνολογίες μείωσης της εν γένει κατανάλωσης , κάτι που ωστόσο έγινε με πολύ βραδείς ρυθμούς.
β. Την αμεσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στα εσωτερικά των χωρών της Μ.Ανατολής και τον έλεγχο τους με παρασκηνιακούς τρόπους που προκαλούσαν αστάθειες και του μανιπουλαρίσματος των πολιτικών πραγμάτων, κάτι που τελικά οδήγησε σε διαμάχη μεταξύ Αράβων και ΗΠΑ η οποία με την σειρά της οδήγησε στις εισβολές σε Ιράκ   και
γ. την εύρεση εναλλακτικών στρατηγικών ενεργειακών αποθεμάτων .
Όλα τα παραπάνω αφορούσαν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη.
Η εύρεση εναλλακτικών στρατηγικών ενεργειακών αποθεμάτων δεν άργησε πολύ.Ήδη από την εποχή της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας οι Γερμανοί είχαν πιστοποιήσει ότι  ο ελλαδικός χώρος βρίθει από υδρογονάνθρακες.Τα κοιτάσματα σε Αιγαίο, νότια της Κρήτης, Ιόνιο αλλά και σε στεριά όπως σε Πελοπονησο και Ήπειρο , αποτελούσαν διεγνωσμένα κοιτάσματα από τους Γερμανούς ήδη από τον Β΄ΠΠ.
Η γνώση αυτή μεταλαμπαδεύτηκε και στις ΗΠΑ οι οποίες αποφάσισαν να σφραγίσουν τα ελληνικά κοιτάσματα και να τα προφυλάξουν και απαγόρευσαν όχι μόνο την εξόρυξη τους αλλά ακόμα και την αναφορά σε αυτά  από πολιτικούς- ακαδημαϊκούς και ειδικούς στην ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι τα ελληνικά κοιτάσματα δεν θα μπορούσαν τότε να εξορυχθούν διότι ως υποθαλάσσια το κόστος εξόρυξης ανα βαρέλι θα υπερέβαινε την τιμή πώλησης του.Αυτό ισχύει ακόμαη και σήμερα.
Ωστόσο οι ΗΠΑ ήθελαν να σιγουρέψουν τα κοιτάσματα για μελλοντική χρήση έτσι κι αλλιώς.
Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν την κυπριακή τραγωδία η οποία οδήγησε σε κρίση και στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας. Μέχρι την εισβολή στην Κύπρο το 1974, στον Έβρο, δηλαδή στην παραποτάμια περιοχή δεν υπήρχαν αξιόλογες στρατιωτικές ελληνικές μονάδες.Μέχρι τότε ο ελληνικός στρατός και πάντα στα ΝΑΤΟικά πλαίσια ήταν προσανατολισμένος στον κίνδυνο από την Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία. Η Τουρκία επίσημα θεωρούνταν σύμμαχος χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ομαλές σχέσεις με την Τουρκία δεν μπόρεσε να διαταράξει ούτε το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 1955.
Η εισβολή στην Κύπρο έφερε την πόλωση, την όξυνση των σχέσεων Ελλάδας -Τουρκίας, τους εξοπλισμούς, την κρίση του 1987 όταν οι Τούρκοι έβγαλαν στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος ”Σισμίκ” για να ερευνήσει για κοιτάσματα πετρελαίου. Η τότε ΄΄ελληνική ΄΄ κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία διατάσσοντας μερική επιστράτευση και απειλώντας την Τουρκία με πόλεμο.
Ο τοτε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έδρασε με τρόπο που ακύρωσε κάθε προσπάθεια αναδείξεως των κοιτασμάτων του Αιγαίου και μάλιστα η Ελλάδα έφτασε σε σημείο να απειλήσει την Τουρκία με πόλεμο προκειμένου η τελευταία να παρατήσει τις έρευνες για κοιτάσματα .
Το 1987 δεν ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική κυβερνση λειτούργησε ως υποτακτικός των ΗΠΑ και εμπόδισε την Τουρκία για έρευνες, είχε προηγηθεί παρόμοιο επεισόδιο το 1976.
Τα ελληνικά κοιτάσματα σήμερα δεν θα ήταν δυνατόν να τα εκμεταλλευτούμε ακόμα και εάν είχαμε την άδεια να τα εξορύξουμε και αυτό διότι από το 2014 οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να μειώσουν τις τιμές προκειμένου να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας που εξαρτάται απόλυτα απο τις εξαγωγές υδρογονανθράκων.Έτσι η τρέχουσα τιμή των 50 δολαρίων ανά βαρέλι είναι απαγορευτική για την εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων
Εάν βέβαια οι τιμές ανέβαιναν τότε θα η Ευρώπη θα μπορούσε να βασίζεται στην εξόρυξη των τεραστίων ελληνικών κοιτασμάτων. Τελευταία  ΗΠΑ και ΟΠΕΚ κάνουν κινήσεις για την άυξηση των τιμών μέσω της μείωσης της παραγωγής υδρογονανθράκων των χωρών του ΟΠΕΚ. Μικρότερη παραγωγή σημαίνει την αύξηση της τιμής. Ωστόσο η Ρωσία και το Ιράν δεν μειώνουν την παραγωγή τους και έτσι η προσπάθεια για την αύξηση των τιμών δυναμιτίζεται. ΗΠΑ και Σαουδάραβες έπεσαν στον λάκκο που οι ίδιοι έσκαψαν.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεξαρτήσουν ενεργειακά την Ευρώπη  από την Ρωσία και μαζί με την Γερμανία κατεργάζονται πολλά σχέδια.Ένα από αυτά είναι ο αγωγός Κατάρ-Συρίας-Τουρκίας-Ευρώπης που προτάθηκε το 2009 από τους Γερμανούς προς τους Καταριανούς και έτυχε αποδοχής. Ωστόσο η Συρία και ο πρόεδρος της Άσαντ δεν θέλησε να συμπράξει, δεν θέλησε να περάσει ο αγωγός αυτός από την Συρία. Έτσι το 2011 μετά από μια πολιτειακή αστάθεια στην Συρία ξέσπασε ο πόλεμος ο οποίος σοβεί μέχρι σήμερα.Οι Ρωσοι βοήθησαν την Συρία διότι εάν η Συρία πέσει και ο αγωγός αυτός (βλ. εικόνα κάτω) γίνει πραγματικότητα , τότε η Ρωσία θα χάσει την αγορά της Ευρώπης.
Η μόνη εναλλακτική που απομένει  πλέον στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι ένας υποθαλάσσιος  αγωγός που θα ξεκινάει από το Ισραήλ θα ενώνει την Κύπρο , την Κρήτη, την νότια Ελλάδα και την Ιταλία και θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο, το Αιγυπτιακό, το κυπριακό  και το ελληνικό προς την Ευρώπη Ο αγωγός αυτός λέγεται EAST-MED και απεικονίζεται στην εικόνα κάτω
O EAST MED είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο έχει τύχει αποδοχής από την ελληνική πλευρά και βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης των δυνατοτήτων κατασκευής του από πλευράς χρόνου και χρηματοδότησης.
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα ωφεληθούν τα μέγιστα από τον αγωγό αυτό διότι θα μπορέσουν να παρακάμψουν την Τουρκία η οποία είναι η μοναδική χερσαία διέξοδος για ένα χερσαίο αγωγό.
Πράγματι , το Ισραήλ αμφιταλαντεύεται μεταξύ του αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας -Ευρώπης όπως φαίνεται στην κάτω εικόνα οποίος θα είναι υποθαλάσσιος μόνο λίγα μίλια -από τις ακτές του Ισραήλ μέχρι αυτές της Τουρκίας και του EAST MED
Οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ηλίθιας εξωτερικής πολιτικής του ερντογάν ο οποίος ήθελε να αναγορευτεί ως προστάτης των Παλαιστινίων και προέβη σε ακατανόητες ενέργειες οι οποίες όξυναν τις σχέσεις του με το Ισραήλ με αποκορύφωμα το επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά το 2010 όταν ο ερντογάν απέστειλε στολίσκο στην Παλαιστίνη  με ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων με πλοίο   Μαβί Μαρμαρά να ηγείται  , και το οποίο αναχαίτισαν οι Ισραηλινοί με άντρες των ειδικών δυνάμεων .Στην επιχείρηση αυτή οι ισραηλινοί σκότωσαν εννέα ακτιβιστές.
Η Τουρκία απο το 2010 απαιτούσε την συγνώμη του Ισραήλ όπως και την αποζημίωση των θυμάτων.Το θέμα αναδείχθηκε σε μείζον διμερές, ακόμα και ο πρ. Ομπάμα παρενέβη για να βρεθεί λύση.Τελικά το Ισραήλ έκανε κάποιες υποχωρήσεις ζητώντας συγνώμη αλλά δεν αποδέχεται την υποχρέωση γα καταβολή των αποζημιώσεων στα θύματα.Στο Ισραήλ η αντιπολίτευση του Νετανιάχου είναι κατά της αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία και κατά του αγωγού Ισραήλ -Τουρκίας.Η κοινωνία στο Ισραήλ είναι χωρισμένη στον ίδιο βαθμό.Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία ακόμα και εάν εξομαλυνθούν αποτελεί ένα αναξιόπιστο εταίρο για το Ισραήλ και γιαυτό εκτιμώ ότι τελικά θα προκριθεί ο αγωγός EAST MED.
Όμως αυτός ο αγωγός θα είναι το τέλος της Τουρκίας.Η Τουρκία λαμβάνει κρυφή οικονομική βοήθεια από το Κατάρ προκειμένου να υποστηρίζει τους ισλαμιστές στην Συρία οι οποίοι πολεμούν εναντίον του Άσαντ που εάν τελικά πέσει θα ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή του αγωγού Κατάρ-Ευρώπης που προαναφέραμε.
Μαζί με την οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη του ισλαμικού κράτους, η Τουρκία λαμβάνει και χρήμα από το Κατάρ για να εισβάλλει οικονομικά στην Ελλάδα μετατρέποντας την σε ισλαμικό κράτος μέσω μεγάλων επενδύσεων.
Εάν ποτέ κατασκευασθεί ο EAST MED τότε το Κατάρ θα τον χρησιμοποιήσει για να εξάγει το αέριο του στην Ευρώπη και δεν θα έχει λόγο να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Συρία.Εξάλλου όλη σχεδόν η Αραβική χερσόνησος έχει συνάψει χαλαρή στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ διότι όλοι αυτοί έχουν ένα κοινό εχθρό, το Ιράν.Συνεπώς η συνεργασία Κατάρ και Ισραήλ και στον ενεργειακό τομέα  δεν είναι κάτι δύσκολο.
Σε αυτή την περίπτωση θα διακοπεί και η χρηματοδότηση της τουρκικής οικονομίας αλλά και του ίδιου του Ερντογάν ο οποίος έχει εθιστεί στις ”μίζες”.Ο Ερντογάν θα βρεθεί ξαφνικά στον αέρα, χωρίς χρήμα για να ταΐσει τους οπαδούς του και τα σώματα ασφαλείας, θα κινδυνεύσει με χάσιμο εξουσίας και με φυλάκιση για όλες τις φασιστικές αυθαιρεσίες του όσο και τα οικονομικά σκάνδαλα ύψους δις δολαρίων.
O EAST MED θα σημάνει το τέλος της οικονομίας της Τουρκίας η οποία φιλοδοξεί να γίνει ο ενεργειακός κόμβος, ο κόμβος των αγωγών που θα έρχονται από Ιράν-Αζερμπαιτάν-Ιράκ-Ισραήλ-Κατάρ.Εάν δεν μπορείς να παράγεις αέριο και πετρέλαιο τότε ο αμέσος επόμενος τρόπος για να πλουτίσεις είναι να γίνεις ο διακινητής του.
 Με τον EAST MED o Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει επίσης και την στήριξη της Ε.Ε. και Γερμανίας που τώρα χρειάζονται την Τουρκία ως χώρα που θα περάσει ο αγωγός Κατάρ -Ευρώπης,όταν κάποτε τελειώσει ο πόλεμος στην Συρία. Ωστόσο ο EAST MED δίνει μια νέα ευκαιρία στην Ευρώπη για απεξάρτηση το αέριο της Ρωσίας και ακόμα και οι Γερμανοί έυκολα θα εγκατέλειπαν τον πιστό σύμμαχο τους Ερντογάν στην τύχη του εάν δεν τον είχαν ανάγκη πια.
Τότε είναι που ο Ερντογάν θα γίνει επικίνδυνος και επιτεθεί στην Ελλάδα και Κύπρο για να ακυρώσει τον EAST MED