Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης Ιουνίου 2031), με την οποία το ελληνικό Δημόσιο αναζητά νέα ένεση ρευστότητας καθώς επιδιώκει να αντλήσει από τις αγορές περί τα 2 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να αναφέρει, πάντως, ότι ιδανικά θα ήθελε να συγκεντρώσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

H Αθήνα ανακοίνωσε αναδόχους της νέας έκδοσης τις BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Europe SE, HSBC, JP Morgan και Nomura.

Πρόκειται για τον 4ο δανεισμό στον οποίο καταφεύγει το ελληνικό Δημόσιο, πριν καν συμπληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έκδοση 10ετούς πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο κατά την οποία αντλήθηκαν 3,5 δισ., με επιτόκιο 0,807%. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο με 30ετές ομόλογο και το επιτόκιο στο 1,956%. Τότε αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δισ. ευρώ. Η τρίτη και τελευταία ήταν τον Μάιο με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172% το χαμηλότερο ιστορικά για την Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις εκδόσεις.

Η σημερινή είναι ουσιαστικά επανέκδοση του 10ετους ομολόγου που είχε εκδοθεί στις 27 Ιανουαρίου και είχε τύχει τεράστιας αποδοχής από τους επενδυτές. Τότε το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 3,5 δισ. με το χαμηλότερο επιτόκιο  στην ιστορία (μόλις 0,8%) και προσφορές – ρεκόρ 31 δισ. (διαχρονικά τις μεγαλύτερες για ελληνικό κρατικό τίτλο). Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 0,807%  και το κουπόνι στο 0,75%.

Συνολικά έχουν αντληθεί 12 δισ ευρώ και με τη σημερινή έκδοση θα φτάσουν τα 14 – 14,5 δισ. ευρώ.