Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, αλλά η ανάκαμψή της πρέπει να είναι σταθερή και βιώσιμη, προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορέσει να συζητήσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων στήριξης που λαμβάνει, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή στην Politico.

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να διατηρήσει έναν αυξημένο ρυθμό αγοράς ομολόγων, ώστε να διατηρήσει το κόστος δανεισμού εξαιρετικά χαμηλό, τονίζοντας ότι δεν τίθεται ακόμα θέμα tapering, παρά το γεγονός ότι η οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

«Δεν εννοώ ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα σταματήσει στις 31 Μαρτίου» τόνισε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι από πλευράς οικονομικών προοπτικών κατευθυνόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα» είπε αναφερόμενη στον περιορισμό του PEPP, ύψους  1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου ή έως ότου τελειώσει η κρίση της πανδημίας.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να συζητά για το τέλος του PEPP στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου και η συντριπτική πλειοψηφία των παρατηρητών της ΕΚΤ που ρωτήθηκαν από το Reuters δεν αναμένουν ότι το PEPP θα διευρυνθεί και θα επεκταθεί ξανά.

Αντ ‘αυτού, η ΕΚΤ είναι πιο πιθανό να μετατοπίσει την υποστήριξη πολιτικής σε ένα παλαιότερο και πιο άκαμπτο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο είναι πιθανό να παραμείνει στη θέση του επ’ αόριστον.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις μεταλλάξεις του ιού, διατηρούμε την πορεία ανάκαμψης, κατευθυνόμενοι σταθερά προς την επιστροφή στο επίπεδο πριν από την COVID-19», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.