Με το φόβο της απόλυσης ζει ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους, γεγονός που τον ωθεί στο να ανοίξει τη δική του επιχείρηση προκειμένου να διατηρήσει το επίπεδο ζωής που ονειρεύεται.
Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad για το πρώτο τρίμηνο του 2017, στην ερώτηση πόσο πιθανή θεωρούν οι εργαζόμενοι την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους έξι μήνες, το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό. Μάλιστα την μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια αισθάνονται οι άντρες της ηλικιακής ομάδας 55-67 ετών (51%), δηλαδή η γενιά των «γκριζομάλληδων» που έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, οικογενειακές υποχρεώσεις και πιθανότατα κάποιο δάνειο να… τρέχει.
Ο φόβος της απώλειας της θέσης εργασίας τους, προκαλεί στους περισσότερους Έλληνες το ενδιαφέρον να μπουν στο χώρο των επιχειρήσεων, παρότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια. Συγκεκριμένα, το 49% των ερωτηθέντων της έρευνας θα ήθελε να έχει προσωπική επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 55 και 67 ετών (με ποσοστό 67%). Ωστόσο, μόνο το 25% των συμμετεχόντων εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει την τωρινή εργασία του και να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Ωστόσο, η διστακτικότητα αυτή εξαφανίζεται εάν κάποιο άτομο χάσει τη δουλειά του, οπότε η πιθανότητα να αναλάβει επιχειρηματική δραστηριότητα «εκτοξεύεται» στο 50%.
Πάντως οι Έλληνες είναι οι πιο πρόθυμοι παγκοσμίως στο να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, με ποσοστό 79%, παρότι το ρίσκο αποτυχίας υπάρχει σε μεγάλο βαθμό.
Το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 55-67 ετών, σε ποσοστό 46%, ακολουθούμενο από την ηλικιακή ομάδα 18-24 σε ποσοστό 42%. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 33% των γυναικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας, ενώ για τους άντρες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 30%. Την μεγαλύτερη επιθυμία για αλλαγή επαγγέλματος εκφράζουν άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Πάντως το ποσοστό των εργαζομένων που άλλαξε θέση εργασίας τους τελευταίους έξι μήνες αυξήθηκε κατά 22%, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο
Πηγή:http://www.pontos-news.gr/