Στόχος, μέσω της πρωτοβουλίας, η συνέχιση της στήριξης  ευπαθών κοινωνικών ομάδων

H Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), μια εταιρεία του Υπερταμείου, εξασφάλισε σημαντική επιχορήγηση μέσω της επιλογής της από το Πράσινο Ταμείο1 για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας “SOCIAL PLATE” (ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΙΑΤΟ).  Η επιχορήγηση αφορά στις δράσεις κυκλικής οικονομίας και την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-GREECE «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» με προϋπολογισμό συνολικού ποσού ύψους € 310.298.  Η πρόταση της ΚΑΘ βαθμολογήθηκε με 94 στα 100, και ήταν πρώτη ανάμεσα σε τρία σχετικά προγράμματα.

H Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και το Διεθνές Ινστιτούτο Εκπαίδευσης «Τεχνόπολις», πραγματοποιούν την πρωτοβουλία “SOCIAL PLATE” για την αξιοποίηση φρούτων και λαχανικών που παραχωρούνται από τους εμπόρους της ΚΑΘ στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» που έχει δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό.

Καθημερινά, οι ενδιαφερόμενοι έμποροι παραδίδουν ποσότητες μη εμπορεύσιμων οπωροκηπευτικών, από τα οποία, επιλέγονται τα κατάλληλα προς κατανάλωση, ανασκευάζονται και διανέμονται σε κοινωνικούς φορείς, που τα προσφέρουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της σπατάλης φαγητού και στη στήριξη και σίτιση ευπαθών ομάδων, καθώς και στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από αυτά τα θέματα. Από την έναρξη του προγράμματος, τον Απρίλιο 2018, έως και τον Ιούνιο του 2021, έχουν συγκεντρωθεί 747 τόνοι οπωροκηπευτικών από τους οποίους διασώθηκαν 523 τόνοι, οι οποίοι διατέθηκαν σε 70 δικαιούχους οργανισμούς.  

Ο Πρόεδρος της ΚΑΘ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με την έκθεση Food Waste Index 2021 των Ηνωμένων Εθνών, κάθε ελληνικό νοικοκυριό εκτιμάται ότι πετάει 142 κιλά τρόφιμα τον χρόνο. Συνεπώς, όλοι μας στην ΚΑΘ αισθανόμαστε ότι με το “SOCIAL PLATE” έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ελληνικό νοικοκυριό και να ηγηθούμε της προσπάθειας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και της προσφοράς τους σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Για αυτό και η επιλογή μας από το Πράσινο Ταμείο, ως συνδικαιούχους στην υλοποίηση του του έργου LIFE-IP CEI-GREECE «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» είναι εξαιρετικά σημαντική. Παράλληλα  όμως, εκτός από τα κοινωνικά οφέλη, αναγνωρίζεται και το πόσο προσεκτικά δομημένη και αποτελεσματική μπορεί να υπάρξει μια πρωτοβουλία βιωσιμότητας μιας δημόσιας εταιρείας. Το “SOCIAL PLATE” αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής μας στρατηγικής και όχι απλά μία δράση».

Η Ανθή Τροκούδη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Υπερταμείου δήλωσε σχετικά: « Η πρωτοβουλία της ΚΑΘ, “SOCIAL PLATE” μέσω της οποίας στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,  είναι εξαιρετικά σημαντική και η επιχορήγηση που έλαβε αποτελεί σημαντική αναγνώριση του έργου αυτού και επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχισή του. Το Υπερταμείο έχει στηρίξει το έργο της ΚΑΘ από την εκκίνησή του, διοργανώνοντας το 2020 crowdfunding (κοινωνική συμμετοχική χρηματοδότηση) που πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Act4Greece για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του προγράμματος SOCIAL PLATE».

 

1 Σκοπός του Πράσινου Ταμείου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος  με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος μέσω της διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 7.