Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μεντένεζ, ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της ενίσχυσης της αμυντικής συμμαχίας Ελλάδας – ΗΠΑ, επισκέπτεται τη χώρα μας για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 200ης επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

«Γνωρίζω ότι υποδέχομαι έναν πολύ πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ» είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον γερουσιαστή. «Ανυπομονούμε πραγματικά για την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021, ο οποίος πιστεύω ότι θα αποτελέσει νομοθεσία – ορόσημο που θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός πως «υπήρξατε πάντοτε ένας άνθρωπος με αρχές, προσηλωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους».

Από την πλευρά του κ. Μενέντεζ θύμισε ότι η τελευταία συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη ήταν στην Ουάσινγκτον όταν και παραδόθηκε ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του νόμου East Med. «Η Ελλάδα αποτελεί κύριο παράγοντα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας.  Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία του. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι σας για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας» υπογράμμισε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί όμως και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. «Εκτιμούμε πραγματικά τον ηγετικό σας ρόλο στα ζητήματα των ημερών, όπως η Κλιματική Αλλαγή και η σκέψη μου είναι με τους Έλληνες που έχασαν περιουσίες. Εκτιμώ τον ηγετικό σας ρόλο και το πως ανταποκριθήκατε στην πρόκληση των πυρκαγιών και αντιλαμβάνομαι πως, με την εξαίρεση ενός πυροσβέστη που δυστυχώς έχασε τη ζωή του, σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Κατανοώ ότι η απώλεια της περιουσίας προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό» είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, που αποτελεί «και μια ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεχίζει να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διεθνώς».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Κοινή υπήρξε η διαπίστωση περί του υψηλότατου επιπέδου των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, όπως επίσης και περί των δυνατοτήτων για συνεχή επέκταση και εμβάθυνσή τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αθανάσιος Ντόκος, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.