Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε ότι αφορά την αμερικανική οικονομία, καθώς βάσει αναλύσεων του ο οίκος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατάργηση του Obamacare μαζί με την χαμηλή φορολογική πολιτική μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα το να πέσει η αμερικανική οικονομία από το ανώτατο επίπεδο αξιολογήσεων, το οποίο αυτήν την στιγμή κατέχει.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Τα σχέδια του νεοεκλεγέντα Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των φόρων θέτουν σε κίνδυνο την άριστη πιστoληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ) της χώρας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προειδοποίησε ο Ed Parker, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης των χωρών της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) της Fitch.

«Βλέπουμε αυξημένες πιέσεις στην αξιολόγηση των ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Parker, ενώ πρόσθεσε «Ακόμα και πριν από τις εκλογές οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο επίπεδο χρέους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα πιστοληπτικής βαθμίδας ΑΑΑ. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα σχέδια του Τραμπ για μείωση φόρων κατά 6,2 τρις. δολάρια σε βάθος δεκαετίας, τότε το αμερικανικό χρέος μπορεί να αυξηθεί κατά 33%».

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, ενώ τα σχέδιά του για μείωση φόρων, ανάκληση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που έγινε επί των ημερών Ομπάμα (obamacare) και επιβολή φόρων στις εταιρείας που μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, έχουν ήδη δημιουργήσει αρκετές ανησυχίες στους κόλπους επενδυτών και αναλυτών.

Σύμφωνα με τον Parker, βραχυπρόθεσμα ο Τραμπ δεν θετει σε κίνδυνο το πιστοληπτικό στάτους των ΗΠΑ, καθώς η χώρα εξακολουθεί να επωφελείται από δυνάμεις όπως ο ρόλος του δολαρίου ως κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Fitch διατηρεί τις ΗΠΑ στην άριστη πιστοληπτική βαθμίδα (ΑΑΑ) με σταθερό outlook πράγμα που σημαίνει πως θέλει απλά να προειδοποιήσει τον νέο Πρόεδρο, ώστε να προσέχει σχετικά με τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν μακρυπρόθεσμα κάποιες εκ των πολιτικών που ετοιμάζεται να εφαρμόσει κατά την διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Πηγή:http://www.rizopoulospost.com