Μία νέα φωτογραφία προερχόμενη από την Τουρκία προστίθεται στη λίστα όλων εκείνων που έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σοκ και αποτυπώνουν τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στα ενδότερα της γείτονος χώρας.
Πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη και ενορχηστρωμένη απόπειρα του συστήματος Ερντογάν να φανατίσει και να χειραγωγήσειΣτην Καισάρεια, στο φέουδο και προπύργιο του ισλαμικού κινήματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτυλίσσονται σκηνές που θα μπορούσαν ενδεχομένως -ίσως και όχι- να διαδραματιστούν σε κάποιο κλασικό θέατρο ή κάποια εναλλακτική σκηνή, με ηθοποιούς ενήλικες και σίγουρα όχι ανήλικα παιδιά, σχεδόν βρέφη.
Μία παράσταση που διοργανώθηκε από τον ίδιο τον δήμο και τον τοπικό κυβερνήτη αναπαριστά την απόπειρα του τουρκικού στρατιωτικού πραξικοπήματος πέρυσι τον Ιούλιο. Μία άλλη αφορούσε στη μάχη της Καλλίπολης, που έγινε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Νήπια όχι άνω των 5 ετών εμφανίζονται να κρατούν ανά χείρας ψεύτικα όπλα, να φορούν στρατιωτικές στολές και να χαιρετούν τους νεκρούς που έπεσαν μαχόμενοι για το καλό της πατρίδας. Στην εικόνα που έκανε τον γύρο του διαδικτύου εμφανίζεται ακόμη ένα νήπιο να παριστάνει τον νεκρό ήρωα.
Και όλα αυτά την Κυριακή, στο περιθώριο της «Ημέρας Εθνικής Κυριαρχίας» και της «Ημέρας του Παιδιού».
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πώς μία ημέρα αφιερωμένη στο παιδί, που στον δυτικό κόσμο γιορτάζεται με παιδικά πάρτι κι άλλες παρόμοιου είδους παιδικές εκδηλώσεις, στην Τουρκία του «σουλτάνου» Ερντογάν τα παιδιά, μην έχοντας επίγνωση του τι ακριβώς πράττουν, αναπαριστούν σκηνές βγαλμένες από την άκρατη βία και τις θηριωδίες ενός ολοκληρωτικού πολέμου.
Το πρόβλημα δεν είναι απλώς κοινωνικό, έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις. Πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη και ενορχηστρωμένη απόπειρα του συστήματος Ερντογάν να φανατίσει και να χειραγωγήσει, δημιουργώντας νέες στρατιές σύγχρονων «γενίτσαρων», έτοιμων να χύσουν το αίμα τους, πολεμώντας σαν ήρωες για την πατρίδα.
Οι εκδηλώσεις στην καρδιά της Ανατολίας προκάλεσαν επευφημίες εκ μέρους πλήθους συγκεντρωμένων -γονέων, συγγενών κι άλλων πολιτών- που έσπευσαν με ενθουσιασμό να τις παρακολουθήσουν – και αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό. Άλλοι πάλι ένιωσαν άβολα.
Το περιστατικό δεν είναι καινούργιο και σίγουρα όχι «μεμονωμένο». Σε μικρό χρονικό διάστημα, ανάλογες εικόνες μέσα από σχολεία και σχολικές αίθουσες έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, με ανήλικους μαθητές να αναλαμβάνουν ρόλο στρατιωτών ή «κριτών» έτοιμων να δικάσουν, να καταδικάσουν ή ακόμη και να εκτελέσουν, για χάρη της «Μεγάλης Ιδέας» για την Τουρκία και του Ισλάμ.
Θηλιές σε δημοτικό σχολείο
Λίγο πριν από την έλευση του νέου έτους, διέρρευσε μέσω του διαδικτύου η παρακάτω εικόνα από σχολική αίθουσα:
Καμιά 20αριά μαθητές του δημοτικού ποζάρουν με υπερηφάνεια μπροστά στον φωτογραφικό φακό κρατώντας θηλιές. Πίσω τους, ο δάσκαλος και «καθοδηγητής» τους στέκεται επίσης μπροστά στον φακό, αυστηρός, επιβλητικός, βλοσυρός, με την αγχόνη στο χέρι. Όλοι είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να επιβάλουν το οθωμανικό ήθος με κάθε μέσον -ακόμη και την κρεμάλα. Όλοι είναι έτοιμοι να αποδώσουν Δικαιοσύνη σε όσους «παρεκκλίνουν», σε όλους εκείνους που σκέπτονται διαφορετικά, σε όσους δρουν με γνώμονα όχι το θυμικό αλλά τη λογική που επιθυμεί την απεμπλοκή από κάθε είδους φανατισμό ή προσωπολατρία.
Από τη φωτογραφία δεν λείπει και ένα «εικονοστάσι», η επονομαζόμενη «Γωνιά των Ηρώων», με μία σημαία ακριβώς από πάνω να σκεπάζει τον τοίχο.
Η κρεμάλα, ως φαίνεται, επιχειρείται να επιβληθεί ως μία κανονικότητα, μία συνήθεια στον φόβο, μία αναγκαία συνθήκη ζωής. Γιατί η κρεμάλα που λειτουργεί στην εν λόγω φωτογραφία συμβολικά μετουσιώνει τη σκληρή τιμωρία, τη δίκη, την καταδίκη όσων δεν υπακούσουν στον Αρχηγό.
Καθίσταται σαφές πως στην Τουρκία κάτι συμβαίνει, ο περιορισμός της ελευθερίας επιχειρείται να επιβληθεί ως υποχρέωση των πολιτών έναντι του έθνους, δημιουργώντας και κατευθύνοντας συνειδήσεις και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία -γιατί έτσι είναι πιο εύκολο.
Η ισλαμοφοβική βαρβαρότητα
Την «τριπλέτα» της ισλαμοφοβικής βαρβαρότητας έρχεται να συμπληρώσει ακόμη ένα ντοκουμέντο, αυτήν τη φορά από μία άλλη παράσταση. Επτάχρονοι μαθητές τον περασμένο Μάρτιο κλήθηκαν να ντυθούν και πάλι στρατιώτες, ενώ τα κορίτσια έβαλαν τις μαντήλες τους, υποδυόμενα τις μοιρολογήτρες.
Η παράσταση-«παραβολή» αφορά σε κηδείες στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας και της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Επί της ουσίας πρόκειται για αναπαράσταση της επιστροφής των νεκρών από τα μέτωπα, της διαδικασίας ταφής, των εθίμων, του μοιρολογιού κ.ο.κ. Τα ανήλικα παιδιά ντυμένα με μίνι στολές χαιρετούν πάνω από τα λιλιπούτεια φέρετρα που «κοσμούνται» από φωτογραφίες των νεκρών – τάχα – επτάχρονων στρατιωτών. Από πάνω κλαίνε τα μικρά κορίτσια για τον χαμό των αγαπημένων τους.
Δεν υπάρχει ούτε ένας σώφρων εκπαιδευτικός, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, κοινωνιολόγος, που να μην αντιλαμβάνεται πως η φωτογραφία αυτή παραπέμπει στην απόλυτη νοσηρότητα. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία τέτοιου είδους θεατρική παράσταση, στην οποία οι ανήλικοι καλούνται να εξοικειωθούν στην τρυφερή αυτή ηλικία με τον θάνατο, το μίσος ενάντια στον εχθρό, το αίμα και την κτηνωδία της πολεμικής σύρραξης.
Ακόμη και η βιβλιογραφία που επιβάλλεται στους δωδεκάχρονους μαθητές να διαβάσουν παραπέμπει στην ίδια προσπάθεια δημιουργίας κατευθυνόμενου υποσυνείδητου: «Μωάμεθ ο Πορθητής», «Σουλεϊμάν Ο Μεγαλοπρεπής», «Μπαρμπαρόσα, ο κυρίαρχος των θαλασσών», «Τα λαμπρά μυαλά των Οθωμανών» είναι κάποια από τα βιβλία που οφείλουν να διαβάσουν τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους.
Τα παραδείγματα είναι αρκετά -αν και οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το συγκεντρωτικό κράτος Ερντογάν εξαιρετικά περιορισμένες- ώστε να αντιληφθεί κάποιος τι επιχειρείται αυτήν την περίοδο στην Τουρκία:
O Tούρκος πρόεδρος και οι «εκλεκτοί» της κυβέρνησής του οδηγούν τη χώρα στα επικίνδυνα μονοπάτια ενός απομονωμένου Ισλάμ, με διαδικασίες που παραπέμπουν στα πρότυπα των κινημάτων Μουτζαχεντίν.
Πηγή: http://www.zougla.gr