Την ελπίδα ότι μέχρι το Eurogroup του Μαΐου θα έχει επιτευχθεί συνολική συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε σύντομα να συναντήσει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης στον δρόμο της ανάκαμψης, εξέφρασε σήμερα, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισενμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρθηκε και στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο λέγοντας πως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν το 2019 και το αφορολόγητο το 2020, αντιστοίχως, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Αναλυτικά, ο Γερούν Ντάισενμπλουμ, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει, παρ” όλα αυτά όμως, είπε «ευελπιστώ ότι θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω την συμφωνία πριν τα τέλη Μαΐου». Και συνέχισε, «ελπίζω η Ελλάδα σύντομα να συναντήσει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης στον δρόμο της ανάκαμψης».

Αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως «θα μπορούσε, στο μέλλον, να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», απηχώντας κατ” αυτόν τον τρόπο και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο μυαλό μου, ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, οESM θα έπρεπε να είναι επικεφαλής στον σχεδιασμό, την διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των μελλοντικών προγραμμάτων.

Επίσης, ο ΕSM θα μπορούσε στο μέλλον να έχει μια ευρύτερη προληπτική εντολή όπως σήμερα το ΔΝΤ, αναπτύσσοντας τις δικές του Εκθέσεις για τα κράτη-μέλη για την διασφάλιση αντικειμενικής μακροοικονομικής ανάλυσης. Κι αυτό, γιατί «ένας τρόπος να προχωρήσουμε στην ενίσχυση της ζώνης του ευρώ είναι να μετατρέψουμε τον ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επεσήμανε στην Ευρωβουλή ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει δημοσιονομικό πλεόνασμα εννέα φορές μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε ορίσει.

Σήμερα, στις 14:00, υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών.

 

Πηγή: http://www.rizopoulospost.com/