Είναι από τις φορές που τρίβεις τα μάτια σου για να πιστέψεις ότι αυτό που διαβάζεις, είναι αλήθεια. Γιατί πραγματικά, είναι απίστευτο κι όμως, πέρα για πέρα αληθινό! Έπειτα από ψηφοφορία στον Ο.Η.Ε., η Σαουδική Αραβία θα έχει εκπρόσωπο στην επιτροπή για προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Σαουδική Αραβία!

Του Βασίλη Τσίγκα

Το πώς κατάφεραν μια τόσο τεραστίων διαστάσεων γκάφα, είναι αποτέλεσμα δαιδαλωδών γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και ψηφοφορίας! Κι εκεί ακριβώς είναι που σκαλώνει το μυαλό κάποιου. Πώς γίνεται να ψήφισαν εκπρόσωπο από τη Σαουδική Αραβία για να είναι μέλος σε μια τέτοια επιτροπή; Όπως πάρα πολύ εύστοχα επισήμανε και ο Ιγιέ Νόιερ, εκτελεστικός διευθυντής του UN Watch, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που «επιβλέπει» τον Ο.Η.Ε., είναι σαν να ορίζεις αρχηγό στην πυροσβεστική έναν εμπρηστή!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πάμπολλες φεμινιστικές ομάδες στον κόσμο έχουν αντιδράσει σε αυτή την απόφαση, όμως πλέον είναι πολύ αργά. Για την περίοδο 2018-2022, λόγο σε αποφάσεις που αφορούν ζητήματα για τα δικαιώματα των γυναικών, θα έχει το πιο καταπιεστικό καθεστώς στον πλανήτη! Είναι τρομαχτικό!

«Μακάρι να μπορούσα να βρω τις λέξεις για να εκφράσω πως νιώθω αυτή τη στιγμή. Είμαι από τη Σαουδική Αραβία και νιώθω ότι με πρόδωσαν», τουΐταρε μια γυναίκα, που για προφανείς λόγους δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομά της. Και όχι δεν μένει πλέον στη Σαουδική Αραβία, αλλά στην Αυστραλία, όπου κάνει το διδακτορικό της πάνω στο διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, που παραβιάζονται ασυστόλως από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, εδώ και δεκαετίες. Και για όσους δεν γνωρίζουν τι γίνεται στη χώρα της αραβικής χερσονήσου, καλό θα ήταν να επισημάνουμε μερικές από τις πρακτικές που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Και λέμε πρακτικές, γιατί αν κοιτάξει κανείς την νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας, πολλές από τις απαγορεύσεις που βιώνουν οι γυναίκες εκεί, δεν υπάρχουν πουθενά επίσημα, αλλά προέρχονται από την παράδοση της χώρας και -προφανώς και φυσικά και αλίμονο- από τις θρησκευτικές αντιλήψεις, που είναι βαθιά ριζωμένες στα μυαλά των κατοίκων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν. Δεν υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει, όμως οι κληρικοί εκεί πέρα λένε ότι «υποτιμά τις κοινωνικές αξίες». Πώς ακριβώς γίνεται αυτό, δεν ξέρει κανείς… Μία ακόμη πασίγνωστη απαγόρευση, είναι το να φορούν ρούχα ή μέικ-απ, που «αναδεικνύουν την ομορφιά τους». Είσαι μια όμορφη γυναίκα στη Σαουδική Αραβία; Μεγάλη αμαρτία! Φόρα τώρα μια χιτζάμπ, για να καλύψει όλο σου το σώμα…

Κι όλο αυτό για να μην… προκαλέσεις τους άνδρες στη Σαουδική Αραβία, που προφανώς είναι ασυγκράτητοι και δεν μπορούν να ελέγξουν τις ορμές τους. Προφανώς, γι’ αυτό τον λόγο, τα περισσότερα δημόσια κτίρια, αλλά και οι τράπεζες και τα πανεπιστήμια έχουν διαφορετικές εισόδους για τους άνδρες και τις γυναίκες, ενώ σε ανοικτούς χώρους, όπως π.χ. ένα πάρκο ή ένα μέσο μαζικής μεταφοράς ή μια παραλία, τα δύο φύλα κάθονται σε διαφορετικούς χώρους! Όπως κάναμε στο νηπιαγωγείο, επειδή ντρεπόμασταν τα κοριτσάκια ή όπως έκαναν στις ΗΠΑ με τους αφροαμερικανούς! Ωραία πράγματα… Α, κι επειδή είπαμε για παραλίες, προφανώς οι γυναίκες δεν μπορούν να βουτήξουν σε μια δημόσια πισίνα! Αλίμονο…

Κι αν θέλετε ένα παράδειγμα, που επιδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το τί ακριβώς γίνεται στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες δεν μπορούν να εξασκήσουν ούτε το πιο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της ελεύθερης επιλογής. Δεν μπορούν να πάρουν από μόνες τους αποφάσεις, χρειάζονται έναν άνδρα-κηδεμόνα!!! Το ξέρω ότι ακούγεται απίστευτο, όμως δεν είναι. Αν θέλουν να παντρευτούν ή να χωρίσουν, αν θέλουν να ταξιδέψουν, αν θέλουν να εκπαιδευτούν, αν θέλουν να εργαστούν, αν θέλουν να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό, αν θέλουν να κάνουν μια εγχείρηση (!), πρέπει να δώσει το ΟΚ ένας άνδρας!!!

Υποτίθεται, ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους περιορισμούς τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν απαγορευθεί, όμως όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν είναι ο επίσημος νόμος το πρόβλημα, αλλά οι αντιλήψεις των κατοίκων, που πάρα πολύ δύσκολα μπορούν να καμφθούν.

Και αυτή η χώρα, επαναλαμβάνουμε έπειτα από ψηφοφορία, θα έχει πλέον λόγο για τα δικαιώματα των γυναικών στον κόσμο… Fail…

Πηγή:http://www.koolnews.gr