Απειλή πολέμου εγείρει η Άγκυρα κατά της Κύπρου και των εταιρειών ENI και TOTAL, εγείροντας διεκδικήσεις επί του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Δημοσιοποιήθηκε έγγραφο στον ΟΗΕ με το οποίο η Άγκυρα χαρακτήρισε ως “αιτία πολέμου” (“casus belli”) κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, οποιαδήποτε θαλάσσια έρευνα εγκριθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και της ανακηρυγμένης και οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ, “χωρίς την έγκριση της Τουρκίας!”
Στην διακοίνωση, η Άγκυρα αναφέρει ότι ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″E είναι τουρκική ΑΟΖ και πλέον πρέπει να αποσυρθούν όλα τα πλοία που δεν έχουν άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για έρευνες.
Με τον μονομερή αυτό ορισμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ουσιαστικά αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και συγχρόνως όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών, περιέρχεται στην Τουρκία και πλέον για να αμφισβητηθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει χρήση όπλων από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς!
Ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, πέρα από τα 6 ν.μ. χαρακτηρίζεται όχι απλώς ΑΟΖ, αλλά και υφαλοκρηπίδα, εγκαταλείποντας την πάγια τακτική, από το 1974 της αμφισβήτησης, αλλά και διαβούλευσης με την Ελλάδα για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία πλέον το κάνει με τον πλέον επίσημο τρόπο και με την «σφραγίδα» του επίσημου εγγράφου του ΟΗΕ, που θα δημοσιευθεί μάλιστα και στο Law of the Sea Bulletin των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα mignatiou.com, σε επιστολή του που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Άγκυρα ουσιαστικά εγείρει casus belli τόσο προς την Λευκωσία όσο και προς τις δύο εταιρείες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6 καθώς όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Κύπρου για διενέργεια ερευνών, αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Αρκεί φυσικά και μόνο να κοιτάξει κάποιος τον χάρτη των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, για να αντιληφθεί το μέγεθος της τουρκικής πρόκλησης, που ουσιαστικά θεωρεί ότι όλη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να περιορίζεται μόνο στην υφαλοκρηπίδα που συμπίπτει με τα όρια των χωρικών υδάτων των νησιών και της ίδιας της Κύπρου.
Ο Τούρκος διπλωμάτης επαναλαμβάνει την θέση την οποία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ με ρηματικές διακοινώσεις, σύμφωνα με την οποία έχει δικαιώματα και συμφέροντα δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε, στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου.
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ακόμη ότι η Άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.