Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας, συμφωνώντας με την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης για τον λόγο αυτό απευθύνει σχετική ερώτηση προς τον Σταύρο Κοντονή, που αφορά στις προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα της ίδρυσης του νέου Σώματος.
Ο Νίκος Νικολόπουλος υπογραμμίζει στην ερώτησή του ότι είναι τεράστια η ευκαιρία ν’ αποκτήσει η χώρα μια υπηρεσία εφαρμογής του νόμου που θα είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία.
Με την ευκαιρία, ο ανεξάρτητος βουλευτής προχωρά σε χρήσιμες προτάσεις για την διάρθρωση, τη στελέχωση και τη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας. Επιγραμματικά, προτείνει να έχει τα εξής καθήκοντα, ο νέος διωκτικός φορέας:
Αντιμετώπιση διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Ανεξάρτητων Αρχών, αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Σωφρονιστικό σύστημα, αναζήτηση φυγάδων-δραπετών , μεταγωγές κρατουμένων, προστασία μαρτύρων, Εισαγγελικών και Δικαστικών Λειτουργών, ασφάλεια και φύλαξη δικαστηρίων και συλλογή-ανάλυση πληροφοριών για υποθέσεις που απειλούν την κοινωνική και εθνική ασφάλεια.
Η πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, συμπληρώνεται με προτάσεις που αφορούν στον τρόπο διοίκησης της νέας υπηρεσίας και τα άτομα που θα την στελεχώσουν σε όλες τις βαθμίδες. Επίσης, αναφέρονται τα προσόντα που πρέπει να έχουν τα υπό πρόσληψη άτομα και τα καθήκοντά τους ανά τομέα.
Οι ερωτήσεις που απευθύνει ο Νίκος Νικολόπουλος προς τον Σταύρο Κοντονή είναι οι ακόλουθες:
«1. Σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας;
2. Θα συμπεριλάβετε τις θέσεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας στο νομοσχέδιο που θα καταθέσετε για τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας;
3. θα στελεχώσετε τη Δικαστική Αστυνομία με πρώην ή νυν προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, του ΣΔΟΕ, του Λιμενικού ή του Υπουργείου Οικονομικών ή μήπως θα προβείτε στην πρόσληψη νέων ατόμων που ουδεμία σύνδεση είχαν ή έχουν με τις παραπάνω υπηρεσίες δημιουργώντας έτσι κάτι πραγματικά καινούριο που θα αναζωογονήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την εμπιστοσύνη τους προς το Νόμο;
4. Θα προβλέψετε τη σοβαρή και διαρκή εκπαίδευση των νέων Στελεχών της Δικαστικής Αστυνομίας από τους καλύτερους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό;»