Στη σημασία της ορθολογικής χρήσης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και της αξιοποίησης εξωδικαστικών μηχανισμών, στην ταχύτερη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων και στο ρόλο των τραπεζών για την μέγιστη αξιοποίηση των κονδυλίων από την επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, συμμετείχε στη διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης «Ο οικονομικός και κοινωνικός ρόλος των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα» και θέμα «Μικρομεσαία επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Πραγματικότητα και προοπτικές».

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που ετοιμάζεται να δεχτεί η ελληνική αγορά, τονίζοντας ότι η ορθολογική χρήση τους θα είναι καθοριστική για το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. «Η χώρα μας, ετοιμάζεται να δεχτεί ένα μεγάλο ύψος επιδοτήσεων και κονδυλίων από το ταμείο Ανάκαμψης, τον νέο Αναπτυξιακό και το νέο ΕΣΠΑ. Η απορρόφησή τους είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς πρόκειται για τεράστια ποσά, που απαιτούν την άμεση κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων και συνεργειών. Ο δανειοδοτικός ρόλος των τραπεζών είναι σχεδόν αυτονόητος, για την επιτυχία του εγχειρήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρατάκος, συμπληρώνοντας ότι «Από την πλευρά μας, ευελπιστούμε ότι η ορθολογική κατεύθυνση και απορρόφηση των πόρων του ταμείου, θα οδηγήσει στον απαραίτητο εφοδιασμό, τεχνογνωσία και νοοτροπία που χρειάζονται η ελληνική βιομηχανία και μεταποίηση, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο»

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης εξωδικαστικών μηχανισμών, στην ταχύτερη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων. «Η προώθηση και η χρήση εξωδικαστικών μηχανισμών, είναι ένα καλό κίνητρο για τους καλοπληρωτές δανειολήπτες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ο χρόνος που εξοικονομείται είναι πολύτιμος, τόσο για τον δανειολήπτη, όσο και για τον ιδιοκτήτη της απαίτησης. Πρόκειται για μία αμοιβαία επικερδή λύση, με περιορισμένο οικονομικό κόστος. Που μπορεί να μεταμορφώσει τη διαδικασία της επιχειρηματικής δανειοληψίας, από άγονη γραμμή εμποδίων, σε ωφέλιμη μηχανή ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπρατάκος.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), Γιώργος Καρανίκας, και τα μέλη της συγγραφικής ομάδας της μελέτης, Βάλια Αρανίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονική διευθύντρια ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ και Αντώνης Αγγελάκης, δρ. Τεχνολογικών Πολιτικών και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονικό στέλεχος ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ.