Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση.
«Η τρέχουσα ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας», είπε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος σε μια συνάντηση στη Μόσχα σήμερα, Σάββατο, σύμφωνα με τους New York Times. «Εάν συμβεί αυτό, εκείνοι θα έχουν την ευθύνη», συμπλήρωσε ο Πούτιν.
President Vladimir Putin of Russia said on Saturday that Ukraine might lose its statehood in his first extended remarks since the start of the war. “If that happens, they will have to be blamed for that,” he said.
Follow live updates: https://t.co/w1EEaYQZqg
— The New York Times (@nytimes) March 5, 2022
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επιπλέον ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Συμπλήρωσε πως μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έκανε τις χώρες που θα την επέβαλαν, συμπολεμιστές. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.
Διεκόπη η εκκένωση της Μαριούπολης – Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν, λένε οι Ουκρανοί
Εν τω μεταξύ, στα λόγια φαίνεται πως έμεινε η κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη, καθώς όπως λένε οι ουκρανικές αρχές της πόλης, δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος διαφυγής για τους αμάχους αφού τα ρωσικά στρατεύματα συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς.
Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να βομβαρδίζονται καθώς προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο BBC News: «Στην αρχή οι δικοί μας είπαν ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν για λίγο, αλλά μετά συνεχίζονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκληρό πυροβολικό και ρουκέτες για να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος».
Ο Ορλόφ είπε ότι οι αρχές στην πόλη έλαβαν πληροφορίες ότι διεξάγονται μάχες «στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια», καθιστώντας την επικίνδυνη. «Κατανοούμε ότι [η κατάπαυση του πυρός] δεν ήταν αληθινή από τη ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τους πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να είσαι στους δρόμους». Είπε ότι ο βομβαρδισμός της πόλης και οι μάχες στο δρόμο προς τη Ζαπορίζια καθιστούν «αδύνατη την εκκένωση των ανθρώπων».
Η ουκρανική κυβέρνηση είχε πει αρχικά ότι το σχέδιο ήταν να απομακρυνθούν περίπου 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα, και ο Ερυθρός Σταυρός ήταν ο εγγυητής της κατάπαυσης του πυρός η οποία θα διαρκούσε έως τις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι σχέδια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, από τους οποίους θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα οι αλλοδαποί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πάντως, λίγο πριν την ανακοίνωση της ολιγόωρης εκεχειρίας, οι ρώσοι συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη. Το Sky News δημοσίευσε βίντεο που δείχνει το βασικό λιμάνι της πόλης να βομβαρδίζεται από ρωσικά ελικόπτερα.
Οι αναφορές στις απώλειες και τους πρόσφυγες
Το Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 350 αμάχους νεκρούς, όπως και περισσότερους από 9.000 Ρώσους στρατιώτες, χωρίς να αναφέρεται στις απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατού.
Η Μόσχα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι 2.870 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ουκρανική πλευρά και 498 από τη ρωσική.
Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Η κατάληψη της Μαριούπολης, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τους Ρώσους εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, θα αποτελέσει σημαντική καμπή για τη σύγκρουση.
Θα επιτρέψει να ενωθούν οι ρωσικές δυνάμεις που προέρχονται από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και οι οποίες ήδη έχουν καταλάβει τα λιμάνια- κλειδί Μπερντιάνσκ και Χερσώνα με τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.
Το 2014 η Μαριούπολη, μια πόλη με περίπου 450.000 κατοίκους, είχε αντισταθεί στις επιθέσεις των φιλορώσων ανταρτών.