Ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ να αναγνωρίσει την πλειοψηφία του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών και των κομμάτων που εκπροσωπούν αλβανικές εθνότητες, ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, δίνοντας έτσι τέλος στην παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Στο μεταξύ εγχώρια ΜΜΕ, φίλα προσκείμενα στον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, μετέδιδαν χθες ανασκόπηση του ελληνικού Τύπου κι απέδιδαν την κρίση σε ελληνικό δάκτυλο.
Σχεδόν 5 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, οι εθνικιστές, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από την είσοδο Αλβανών στη Βουλή, εξακολουθούν να εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ζήτημα αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εθνική κρίση μετά τον παρ’ ολίγον εμφύλιο πόλεμο του 2001. Η εκλογή του Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε στην εισβολή εθνικιστών στο Κοινοβούλιο και την επίθεση σε βουλευτές. Πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που καταδίκασαν τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ, οργανισμοί στους οποίους θέλει να συμμετάσχει η ΠΓΔΜ.
Ο Ζάεφ, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, σχημάτισε συνασπισμό με κόμματα τα οποία εκπροσωπούν αλβανικές εθνότητες, οι οποίες αποτελούν και το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Η συμφωνία που οδήγησε στον σχηματισμό του συνασπισμού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο Τζαφέρι δήλωσε ότι «περιμένει από τον πρόεδρο να δράσει, όπως άλλωστε επιτάσσει και το Σύνταγμα».
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, πάντως, αρνείται να δώσει στον Ζάεφ εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, αφού κάτι τέτοιο θα «απειλούσε την εθνική κυριαρχία της χώρας», όπως διατείνεται. Από την πλευρά του, ο Ζάεφ δήλωσε ότι περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι το τέλος του μήνα. Μεταξύ άλλων, δήλωσε έτοιμος να παράσχει εγγυήσεις στον Ιβάνοφ για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως η ΠΓΔΜ δεν έχει ουσιαστικά κυβέρνηση από το 2015, όταν ένα σκάνδαλο κυβερνητικής παρακολούθησης οδήγησε στην πτώση του κυβερνώντος εθνικιστικού συνασπισμού του VMRO υπό τον Γκρούεφσκι.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr