Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας σημείωσε νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας στο τελευταίο τρίμηνο στο ύψος των -240 δις ευρώ. Η διεθνής επενδυτική θέση αποτυπώνει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή (τέλος τριμήνου και τέλος έτους) το ύψος των απαιτήσεων και υποχρεώσεων της ελληνικής οικονομίας με το εξωτερικό. Οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις αναλύονται στις βασικές κατηγορίες των άμεσων επενδύσεων, των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, των λοιπών επενδύσεων, των συναλλαγματικών αποθεμάτων, καθώς επίσης και ανά τομέα οικονομίας, όπως Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική κυβέρνηση, Νομισματικά Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα και Λοιποί τομείς, δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η διεθνής επενδυτική θέση μεταβάλλεται όχι μόνο από τις συναλλαγές (χρηματικές ροές) του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά και από τις μεταβολές των τιμών αγοράς με τις οποίες αποτιμώνται τα χρηματοοικονομικά μέσα που διαμορφώνουν το ύψος των απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

 

Η διαφορά μεταξύ των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων δίνει την καθαρή επενδυτική θέση η οποία αναλόγως του πρόσημου, θετικού η αρνητικού, χαρακτηρίζει τη χώρα ως καθαρό πιστωτή, ή χρεώστη αντιστοίχως έναντι του υπόλοιπου κόσμου. Με άλλα λόγια το πρόσημο της καθαρής επενδυτικής θέσης υποδηλώνει αν η ελληνική οικονομία, αφενός, είναι χώρα υποδοχής ή εξαγωγής κεφαλαίου και, αφετέρου, βυθίζεται ή όχι στα χρέη προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας υποδηλώνει, αφενός, ότι η ελληνική οικονομία είναι χώρα υποδοχής κεφαλαίων και μάλιστα ο βαθμός εξάρτησής της από την εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Ένας από τους μεγαλύτερους στην παγκόσμια οικονομία.
Από τα στοιχεία του πίνακα διαπιστώνουμε ότι η αρνητική εκτίναξη της διεθνούς επενδυτικής θέσης της Ελλάδας οφείλεται:

Στην αύξηση του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους της χώρας, το οποίο έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και κατά δεύτερον στις άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα. Δεν παρατηρούμε, δηλαδή, καμιά ιδιαίτερη εξαγωγή κεφαλαίου από την Ελλάδα στο εξωτερικό με την μορφή των άμεσων επενδύσεων. Σχέση άμεσης επένδυσης υφίσταται όταν η επιχείρηση κάτοικος (άμεσος επενδυτής) κατέχει τουλάχιστον 10% του μετοχικού κεφαλαίου επιχείρησης μη κατοίκου (επιχείρηση άμεσης επένδυσης) ή, αντιστρόφως όταν η επιχείρηση μη κάτοικος (άμεσος επενδυτής) κατέχει τουλάχιστον 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης κατοίκου (επιχείρηση άμεσης επένδυσης).

Ο κύριος όγκος κίνησης κεφαλαίου προς και από την ελληνική οικονομία ήταν και παραμένουν οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, δηλαδή οι επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα, γραμμάτια και μέσα χρηματαγοράς (γραμμάτια, συμφωνίες επαναγοράς, commercial paper, ρέπος, κοκ)

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΠΗΓΗ