Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά τη πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα για την κατάσταση στην Τουρκία, το αβίαστο συμπέρασμα είναι ένα και ξεκάθαρο.
Η Τουρκία έκλεισε από μόνη της την πόρτα της ΕΕ. Απλά τα Ευρωπαϊκά Όργανα, προεξάρχοντος του Ευρωκοινοβουλίου, το επιβεβαίωσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο διέθετε σημαντικές προσβάσεις τόσο σε ομάδες όσο και σε μεμονωμένους υποστηρικτές. Ουκ ολίγες φορές επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια να ικανοποιηθούν απαιτήσεις της Τουρκίας, είτε για άνοιγμα κεφαλαίων, είτε για οικονομική βοήθεια, είτε και άλλα φιλοτουρκικά συμφέροντα.
Υπενθυμίζω ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε έντονο και ισχυρό κίνημα στο Ευρωκοινοβούλιο για ικανοποίηση του αιτήματος της φιλελευθεροποίησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους στην ΕΕ.
Ευτυχώς όμως η μεγαλύτερη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανέκοπτε μαζί με κάποιες άλλες δυνάμεις τις όποιες φιλοτουρκικές προσπάθειες, και το οποίο ΕΛΚ συνεχίζει να διατηρεί μία σταθερή και αμετακίνητη θέση αρχών απέναντι στη Τουρκία.
Σήμερα το σκηνικό στο Ευρωκοινοβούλιο άλλαξε άρδην, αφού σχεδόν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μετατοπίσθηκαν προς τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει Τουρκία, τι σημαίνει βαθύ Τουρκικό Κράτος, τι σημαίνει Ερντογάν και πόσο αυθαίρετη και απρόβλεπτη δύναμη είναι η Τουρκία, και πόσο επίφοβη είναι στις προθέσεις και διαθέσεις της, τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός συνόρων.
Άρχισαν όλοι να φοβούνται την Τουρκία και να τους κυριεύει η αγωνία, μήπως και η ένταξή της στην ΕΕ δημιουργήσει προβλήματα διάλυσης στην ίδια την ΕΕ. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η υπόθεση του BREXIT στηρίχθηκε στη φοβία που έσπειραν οι υποστηρικτές του BREXIT, στην πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Συμμετέχοντας στη συζήτηση για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο και βιώνοντας την πρωτοφανή έντονη θέση όλων ανεξαιρέτως των Ευρωβουλευτών, όλων των πολιτικών ομάδων και όλων των αποχρώσεων, ενάντια στην ιδέα για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μπορώ να ισχυρισθώ ότι η υπόθεση ένταξης της Τουρκίας οδηγήθηκε στις Ελληνικές Καλένδες.
Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα στην ΕΕ και με αυτό το δεδομένο οφείλουμε να πορευθούμε και να σχεδιάσουμε και εμείς τη δική μας στρατηγική και τα δικά μας επόμενα βήματα.
Η Τουρκία είναι γνωστό ότι δεν εφαρμόζει την υφιστάμενη Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΕ για τη Κύπρο, συνεχίζοντας την απαράδεκτη τακτική της να μην αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράτυπη, παράνομη και προσβάλλει τα Ευρωπαϊκά Θέσμια.
Οι Ευρωπαίοι, με δεδομένη την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, καλλιεργούν σοβαρά την ιδέα να αναβαθμίσουν την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΕ. Εμείς θεωρούμε απόλυτα εσφαλμένη αυτή την προσέγγιση, γιατί ουσιαστικά προσφέρει στην Τουρκία αυτό που πραγματικά ήθελε και επιπρόσθετα την επιβραβεύει για τις ανομίες, τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις και προσβολές της ακόμη και ενάντια στην ΕΕ.
Πέραν τούτων, εμείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να επιτρέψουμε τέτοια εξέλιξη χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς πλήρη υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου και του σεβασμού των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
Πάνω στις ράγες αυτών των νέων δεδομένων καλούμεθα να χαράξουμε μία ξεκάθαρη ισχυρή πολιτική στήριξης και προώθησης των συμφερόντων του τόπου μας στην ΕΕ, συνεχίζοντας φυσικά με όλες μας τις δυνάμεις να αξιοποιούμε την ΕΕ στη προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ, Ευρωβουλευτής ΕΛΚ
Πηγή:http://www.sigmalive.com/