Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές αρχές για «τον αυξανόμενο αριθμό» περιστατικών σαλμονέλας που σχετίζονται με σοκολατένια αυγά Kinder Surprise.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε ότι ξεκινά εσπευσμένη έρευνα για δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις σαλμονέλας που συνδέονται με την κατανάλωση σοκολάτας Kinder σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ανακοίνωση του το ECDC σημειώνει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα που ανακλήθηκαν και στην Ελλάδα με απόφαση του ΕΦΕΤ «αποτελούν την πιθανότερη πηγή» της συγκεκριμένης «έκρηξης» της σαλμονέλας.

Οπως σημειώνει σε δημοσιευμά του το euronews mέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 134 κρούσματα σαλμονέλας σε παιδιά -τα περισσότερα ηλικίας κάτω των 10 ετών- όπως ανακοίνωσε το ECDC.

Το πρώτο κρούσμα σαλμονέλας εντοπίστηκε στη Βρετανία τον περασμένο Ιανουάριο όταν άρχισε η πώληση των συγκεκριμένων σοκολατένιων αυγών ενόψει Πάσχα.

Όπως ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές η ιταλική εταιρεία Ferrero άρχισε να ανακαλεί συγκεκριμένες παρτίδες που παρήχθησαν στο Βέλγιο λόγω ενδεχόμενης σύνδεσής τους με αναφερόμενα κρούσματα σαλμονέλας.

Τα ύποπτα σοκολατένια αυγά έχουν ανακληθεί ως «προληπτικό μέτρο» και σε άλλες χώρες ανάμεσα στις οποίες το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία με την παραγωγό εταιρεία, πάντως, να υποστηρίζει ότι σε κανένα από τα προϊόντα της δεν έχει υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για σαλμονέλα.

Το ECDC από την πλευρά του σημειώνει ότι η επιδημία χαρακτηρίζεται από «έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό παιδιών που έχουν οδηγηθεί στα νοσοκομεία».

Υπενθυμίζεται ότι τα τυπικά συμπτώματα της σαλμονέλας περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά οι ασθενείς μπορεί να οδηγηθούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ EURONEWS ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

EU officials investigate salmonella cases linked to Kinder chocolate eggs 

European health officials say they are investigating a “rapidly evolving” outbreak of salmonella linked to Kinder Surprise chocolate eggs.

In a statement on Wednesday, the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) said chocolate products were identified “as the likely route of infection.”

As many as 134 children — mainly under the age of 10 — have suffered from salmonella, the ECDC added. The first case was detected in Britain in January ahead of Easter.

UK authorities said the Italian company Ferrero had begun recalling specific batches of Kinder Surprise chocolate eggs made in Belgium due to a “possible link” to reported salmonella cases.

Products have also been recalled “as a precautionary step” in other European countries, including Belgium, France, Germany, Ireland, and Luxembourg.

Ferrero has reiterated that no Kinder products released to the market have so far tested positive for salmonella.

The ECDC said the epidemic has been characterised “by an unusually high proportion of children being hospitalised”.

Salmonella typically causes symptoms including diarrhoea, fever and stomach cramps and can lead to hospital treatment in the most severe cases.

The outbreak comes just days after French health authorities linked Nestlé’s Buitoni brand frozen pizzas to several serious cases of E.coli contamination.