Υποκύπτοντας στις πολιτικές πιέσεις πολλών μηνών ο Τζόζεφ Μουσκάτ προκήρυξε τελικά πρόωρες εκλογές για τις 3 Ιουνίου. “Όλοι γνωρίζουν τις επιθέσεις που δεχτήκαμε εγώ και η οικογένειά μου τις τελευταίες ημέρες. Δεν φοβάμαι τίποτε, είμαι καθαρός” τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας.
Η εμπλοκή της… μισής κυβέρνησης της Μάλτας στην υπόθεση των Panama Papers τελικά οδήγησε στην παραίτησή της και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη μικρή νησιωτική χώρα της Μεσογείου. Τα νομικά έγγραφα που πέρσι έκαναν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ αποκάλυπταν μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν ιδιοκτήτες εταιρειών – βιτρίνα με έδρα τον Παναμά.
Υποκύπτοντας στις πολιτικές πιέσεις πολλών μηνών ο Τζόζεφ Μουσκάτ προκήρυξε τελικά πρόωρες εκλογές για τις 3 Ιουνίου. «Όλοι γνωρίζουν τις επιθέσεις που δεχτήκαμε εγώ και η οικογένειά μου τις τελευταίες ημέρες. Δεν φοβάμαι τίποτε, είμαι καθαρός» τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας.
Πρόσθεσε ότι έχει καθήκον να υπερασπιστεί την οικογένειά του αλλά και την ίδια τη χώρα του. «Δεν πρόκειται να ανεχθώ μια κατάσταση αβεβαιότητας που προκαλεί την απώλεια θέσεων εργασίας» τόνισε. Ο Μουσκάτ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο «οικονομικό θαύμα» της Μάλτας επικαλούμενος τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό εδώ και 35 χρόνια, το χαμηλό επίπεδο της ανεργίας και την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών.
Η χρονική απόσταση από την αποκάλυψη των Panama Papers πιθανότατα θα άφηνε την υπόθεση να ξεχαστεί αν ο Τύπος της χώρας δεν έφερνε στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες νέες αποκαλύψεις για τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών σε off shore. Ένα από αυτά εμφάνιζε ακόμη και τη σύζυγο του πρωθυπουργού ως ιδιοκτήτρια υπεράκτιας εταιρείας στον Παναμά. Η Μισέλ Μουσκάτ διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την έναρξη δικαστικής έρευνας, που μάλλον δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις κάλπες του Ιουνίου.
Η Μάλτα, που ασκεί αυτό το διάστημα την ευρωπαϊκή προεδρία, αποτελεί έναν ιδιότυπο φορολογικό παράδεισο με ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν την έδρα τους εκεί να πληρώνουν φόρο της τάξης του 5%.
Την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες πολίτες της Μάλτας κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής διαφθοράς, όταν αποκαλύφθηκε, έπειτα από δικαστική έρευνα, ότι τόσο ο υπουργός Ενέργειας Κόνραντ Μίτζι όσο και ο προσωπάρχης του υπουργείου του Κιθ Σκέμπρι ήταν ιδιοκτήτες παρόμοιων εταιρειών.
Υπενθυμίζεται ότι τα λεγόμενα Panama Papers είναι έγγραφα της παναμέζικης δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην παροχή υπηρεσιών για εξωχώριες και υπεράκτιες εταιρείες, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πέρσι από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων. Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική αποκάλυψη, δεκάδες πολιτικοί από όλο τον κόσμο είχαν ιδρύσει εταιρείες – φαντάσματα στον Παναμά με στόχο τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Πηγή:http://www.avgi.gr