Ο Ρώσος δημοσιογράφος Vicktor Murakhovski δήλωσε μάλιστα ότι τουλάχιστον δύο συγκροτήματα πυραύλων S-400 θα τοποθετηθούν ΣΙΓΟΥΡΑ στα σύνορα με την Ελλάδα, και τα άλλα δύο στην περιοχή των συνόρων με το Ιράκ.
Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, Mirage-2000, PHANTOM, θα βρεθούν αντιμέτωπα με τους υπερσύγχρονους τουρκικούς πλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους S- 400, οι οποίοι θα τα στοχεύουν .

Ολοκληρωτική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, με την Αγκυρα στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Ευρασιατική Ενωση, S-400 και Turkish Stream διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην περιοχή και όλα αλλάζουν. Πρόκειται για μια σοβαρή και τεράστια απειλή από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες στην ουσία θα «κλειδώσουν όλο το Αιγαίο πέλαγος» καθιστώντας το περιοχή αυτή A2AD ( περιοχή απαγόρευσης πρόσβασης) με την δημιουργία ενός διαστρωματικού εναέριου αντιαεροπορικού θόλου, ο οποίος καλύπτει τους πάντες και τα πάντα σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα που διαθέτουν. Πρόκειται για μια νέα φάση ενδυνάμωσης των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων της Τουρκίας, γράφει το pentapostagma.gr,  ενώ ακολουθεί και η ναυτική ενδυνάμωση με την κατασκευή νέων σύγχρονων ναυτικών μονάδων επιφανείας όπως οι Φρεγάτες TF -2000, οι Κορβέτες TF 1000, το αεροπλανοφόρο TCG Anadolou, μαζί με την παραλαβή της πρώτης παρτίδας από 24 μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν ήδη επίσης υλοποιείται και σχέδιο απόκτησης πυρηνικών όπλων που θα εξοπλίσουν τις κεφαλές των πυραύλων εδάφους –εδάφους J-1000T Yildirim . Όλα αυτά αποτελούν σχέδιο δεκαετιών που έχει σαφή στόχο την αναβίωση της νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος μεθοδεύει ενδεχομένως την «ήρεμη» απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την είσοδο της στο αποκαλούμενο «Αραβικό ΝΑΤΟ» , με επικεφαλής την Σ.Αραβία και τις χώρες του Κόλπου.

Η Ρωσία από την δική της πλευρά θέλει να «βοηθήσει» στην αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ διότι αυτό βολεύει τα σχέδια της για κάθοδο στο Αιγαίο και την Μεσόγειο μετά και τα σχέδια της δημιουργίας νέας νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο μαζί με την σοβαρή αναβάθμιση της Σούδας.

Οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας και Ρωσίας διήρκεσαν αρκετούς μήνες και, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, έχουν ουσιαστικά περατωθεί ενώ απομένουν μικρές λεπτομέρειες .

«Η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, αλλά δείχνει μόνο την ανεξαρτησία της στο ΝΑΤΟ», λένε οι ειδικοί οι οποίοι δεν κατανοούν το δόγμα του Τούρκου Σουλτάνου Ερντογάν σύμφωνα με το οποίο «συμμαχούμε ( τρόπος του λέγειν) με όποιον μας βοηθά σε αυτόν τον δρόμο μας να γίνουμε αυτοκρατορία» .

Αυτό πρέπει να το κατανοήσει «βαθιά» η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και να μην περιπλέκει τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο με δημοψηφίσματα και εκλογές .

Ο Στόχος του Ερντογάν,  είναι ο παντουρκισμός και η τουρκική επιρροή σε Βαλκάνια Αιγαίο, Μέση Ανατολή…μέχρι την Αίγυπτο του προέδρου Αλ Σίσι, περιοχές δηλαδή της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

«Η Ρωσία έκλεισε την προμήθεια στην Τουρκία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 έναντι 500 εκατομμυρίων» , δήλωσε πριν λίγο πηγή στο Κρεμλίνο, και επιβεβαίωσε την πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

https://www.youtube.com/watch?v=XNa8H67FciE

 

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε μεταβεί στο Σότσι συζήτησε ειδικά αυτό το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν .

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «με θετικό τρόπο». Αλλά ενώ οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν αρκετούς μήνες, σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό μέχρι σήμερα.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 2007 η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια δύο πυροβολαρχιών (έξι κομμάτια) S-300 στο ποσό των 900 εκατομμυρίων δολαρίων, η τιμή των 500 εκατομμυρίων σε σε τέσσερα συγκροτήματα πυραύλων S-400 φαίνεται εύλογη», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «εξαγωγές όπλων» Αντρέι Φρολώφ .

«Η Τουρκία δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά όμως αυτήν την αγορά και θα πρέπει να λάβει πίστωση από τη Ρωσία. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν θέλει να είναι τόσο εξαρτημένη από τη Μόσχα», είπε η πηγή.

«Το δεύτερο επίμαχο σημείο είναι η παράδοση των πηγαίων κωδικών των πυραύλων S-400, διότι η Ρωσία διαθέτει ακριβώς τα ίδια συστήματα στην Συρία . Η Μόσχα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε καμία περίπτωση στη μεταφορά τεχνολογίας», δήλωσε μια πηγή κοντά στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος αρχισυντάκτης του αμυντικού περιοδικού «Εξοπλισμός της Πατρίδας» Vicktor Murakhovski, τόνισε ότι οι Τούρκοι θα παραλάβουν υποβαθμισμένη έκδοση αυτού του τύπου πυραύλων», κάτι στο οποίο συμφωνούν και έτεροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Ο διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της σύγχρονης Τουρκίας Γιούρι Μαβάσεφ από την δική του πλευρά τονίζει ότι η πιθανότητα υλοποίησης της εν λόγω συναλλαγής, έχει ποσοστό όχι περισσότερο από 30%.
«Αυτή είναι μια προσπάθεια της Τουρκίας να διαπραγματευτεί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με ευνοϊκότερους όρους και να αποδείξει την γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της», είπε ο ίδιος .

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης της Μέσης Ανατολής Αλέξανδρου Σουμίλιν: «Αυτό το παιχνίδι είναι αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα για τους σκοπούς που αφορά τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ που είναι στην πρώτη θέση της ύπαρξης εναλλακτικών λύσεων και την ικανότητα της Τουρκίας να πάει σε αυτές τις επιλογές».

Ο ίδιος τονίζει ότι το κύριο καθήκον του Ερντογάν είναι να αποδείξει την ικανότητά της Ρωσίας να υλοποιήσει αυτή τη συμφωνία.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να προμηθευτούν οπλικά συστήματα εκτός της συμμαχίας.

Έτσι, ο Shumilin εκτιμά ότι ο Ερντογάν «παίζει» παιχνίδι με το ΝΑΤΟ «πουλώντας κατά το κοινός λεγόμενο τσαμπουκά»….

ΠΗΓΗ