Γράφει ο Γιώργος Κακλίκης Πρέσβης επί τιμή

Λογικό είναι να εκφράζει τη λύπη του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ που κλυδωνίζεται, ενώ οι ακραίες επιλογές των πολιτικών της ξυπνούν ορέξεις γειτόνων που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Πολιτικοί που στηρίχθηκαν στον εθνικισμό συνεχίζουν την ίδια τακτική ακόμα και τώρα που η χώρα τους κοιτάζει αβέβαια το μέλλον. Και κάποιοι οπαδοί τους πιστεύουν πως, για την κακή τροπή, φταίνε οι ξένοι. Ξεχνούν, όμως, πως οι ίδιοι ξένοι ήσαν αυτοί που ?δεκαέξι χρόνια πριν, τότε που η χώρα κινδύνευε να κοπεί στα δύο? βοήθησαν να βρεθεί μια μέση λύση και να συνεχίσει η ΠΓΔΜ να διατηρεί ακέραιη την εικόνα της στον χάρτη.

Τώρα οι ξένοι προσπαθούν ξανά να συμβάλουν στην εξομάλυνση της κατάστασης. Ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ, Hoyt Brian Yee, έσπευσε στα Σκόπια, ενώ η Federica Mogherini έκανε έκκληση, από τις Βρυξέλλες, για τον σεβασμό της συνταγματικής τάξης. Καθυστερημένα, και με τραυματισμένη την εικόνα αλλά και το ηθικό του λαού, ο πρόεδρος της χώρας ανακρούει πρύμναν, μετά τις βιαιοπραγίες στο Κοινοβούλιο περίπου εξακοσίων «οργισμένων πολιτών» και δείχνει να μην απορρίπτει τις αμερικανικές προτροπές».

Από την πλευρά της η Αθήνα δηλώνει «έτοιμη να συνδράμει στην αποκλιμάκωση της κρίσης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της γείτονος». Ας το συγκρατήσουν αυτό οι πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ κι ας δουν την Ελλάδα ως τον κατεξοχήν ανιδιοτελή γείτονα που θέλει όχι μόνο την ευημερία της χώρας τους και την ουσιαστική προαγωγή των σχέσεων μαζί της αλλά και τη διατήρηση των συνόρων στα Βαλκάνια όπως αυτά είναι σήμερα. Αλλά και στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η χάραξη μιας εθνικής γραμμής για ό,τι συμβαίνει, όχι μόνο στον στενό περίγυρό μας αλλά και ευρύτερα. Η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σχέδιο νόμου έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Δεν αρκούν η ενημέρωση και οι διαπιστώσεις. Επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην εξομάλυνση καταστάσεων και τη σταθερότητα της περιοχής.

Πηγή: http://www.ethnos.gr