Ανακούφιση για τη Γαλλία, ανακούφιση για την ευρωπαϊκή ιδέα: ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας. Με αυτή την εκλογική νίκη δίνεται στον κ. Μακρόν μια εξαιρετική ευκαιρία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας και να συνάψει μια συμφωνία με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ενισχυθεί η ενότητα της Ε.Ε και της Ευρωζώνης. Αν και εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι, είναι πολύ πιθανό να έχει υποχωρήσει το απειλητικό κύμα του λαϊκισμού από την Ευρώπη.
Μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ –της οποίας το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) θριάμβευσε στις προχθεσινές τοπικές εκλογές του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν– ο κ. Μακρόν μπορεί να σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη. Μέσα σε ένα 12μηνο όπου συνέβη το Brexit και εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Μακρόν έδειξε πως μπορεί να υποστηρίξει με επιτυχία την ευρωπαϊκή σύγκλιση και να προωθήσει θετικές ιδέες για αλλαγές, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας. Η ελπίδα υπερίσχυσε του μίσους.
Μετά τον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η επιτυχία του κ. Μακρόν δεν αιφνιδίασε κανέναν. Προ έξι μηνών, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα προβλέπονταν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ένα σχετικά νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος. Αποδεικνύει πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αλλαγή στη Γαλλία και διάθεση για εποικοδομητικές αλλαγές ενάντια στο κατεστημένο.
Ο κ. Μακρόν θα αναλάβει τα καθήκοντά του εντός των επόμενων δέκα ημερών. Αυτό θα συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα, μεταξύ 11 και 14 Μαΐου. Πρώτη του αποστολή θα είναι να επιλέξει τον πρωθυπουργό της χώρας. Ενδεχομένως να είναι ένα νέο πρόσωπο και όχι ένα παλαιό μέλος της πολιτικής ελίτ.
Ο κ. Μακρόν σκοπεύει να ενεργήσει γρήγορα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία. Στις βουλευτικές εκλογές που είναι δρομολογημένες για τις 11 και 18 Ιουνίου, το κεντρώο κίνημα «Εμπρός»του κ. Μακρόν μπορεί να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία 577 εδρών στο Κοινοβούλιο. Θα χρειαστεί, όμως, τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι αναμένεται να κερδίσουν 200 έδρες στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, η εξασθένηση των πολιτικών κινδύνων στη Γαλλία ανοίγει τον δρόμο για μια επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Και η βελτίωση του οικονομικού τοπίου στην υπόλοιπη Ευρώπη θα εξασθενήσει τις τάσεις λαϊκισμού στις υπόλοιπες χώρες.
Βέβαια, τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών στέλνουν ένα ακόμη μήνυμα. Σχεδόν οι μισοί στον α΄γύρο των εκλογών στις 23 Απριλίου επέλεξαν υποψηφίους με αντιευρωπαϊκή ρητορική. Τα ποσοστά που εξασφάλισε η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν ήταν διπλάσια σε σχέση με το 17,8% που είχε κερδίσει ο πατέρας της στις εκλογές του 2002. Ο κ. Μακρόν –και όλη η Ε.Ε.– θα πρέπει να αξιοποιήσει την εκλογική νίκη του. Αντίθετα με τον προκάτοχό του, Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Μακρόν έχει λάβει ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Και ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό έργο στη Γαλλία θα πείσει το Βερολίνο να είναι πιο συγκαταβατικό απέναντι στο Παρίσι και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μετά τις γερμανικές εκλογές, αυτόν τον Σεπτέμβριο.
* Ο αρθρογράφος είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr