Οι στόχοι του Ερντογάν, το οικόπεδο 6, οι απαντήσεις Αθήνας – Λευκωσίας και το αμερικανικό οικόπεδο 10

«Φωτιά» στην Μεσόγειο επιχειρεί να βάλει για άλλη μία φορά η Τουρκία μετά από επιστολή που απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με την οποία καταγγέλλει ως… «προκλητική» την ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ με τον ισχυρισμό ότι μέρος του οικοπέδου βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκική υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Στην απειλή αυτή, η Κύπρος μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Κορνήλιο Κορνηλίου, απάντησε αρνητικά δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε» και πρόσθεσε ότι «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου πρέπει».

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης της κατάστασης μεταξύ Κύπρου και Άγκυρας, αποτελεί το γεγονός πως η Άγκυρα εξέδωσε τρεις ΝAVTEX τις 449 και 450/17 με τις οποίες δεσμεύει περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου στις 4 και 5 Μαΐου στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και εκπαιδευτική δραστηριότητα ρυμούλκησης ηλεκτρονικής συσκευής από πολεμικό πλοίο, αλλά το σημαντικότερο είναι η τρίτη NAVTEX. Την Πέμπτη η Τουρκία με την NAVTEX 452/17 δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή νότια του Καστελόριζου για να εκτελέσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι τρεις NAVTEX αποτελούν την υλοποίηση της διακοίνωσης της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα», δηλαδή επέκταση της χερσαίας επικράτειάς της, ολόκληρη την υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και ανατολικά των ακτών της Κύπρου.

Τι κρύβουν οι νέες προκλήσεις του Σουλτάνου

Όπως έχει δείξει η ιστορία κανένας ηγέτης δεν προχωρά σε κάποια τέτοια κίνηση χωρίς να έχει σχεδιάσει κάποιο σχετικό στρατηγικό πλάνο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Ερντογάν θέλει απαγορεύοντας την διεξαγωγή ερευνών στο κομμάτι της ΑΟΖ να προωθήσει ενέργειες που θα του επιτρέψουν να ελέγχει ένα πλατύ φάσμα δικτύων φυσικού αερίου, επιδιώκοντας να κατασκευάσει στο έδαφός του όσο το δυνατόν περισσότερους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, από διαφορετικές πηγές, που θα το εξάγει προς την Ευρώπη.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τότε, που ο Σουλτάνος συναντήθηκε με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και συζήτησαν την επίσπευση της κατασκευής του αγωγού Τurkish Stream, ενός ακόμη έργου που θα ενισχύσει το ρόλο της γείτονος στην περιοχή.

Μια τέτοια πιθανή συνεργασία με τη Μόσχα θα δώσει στην Άγκυρα τη δυνατότητα να ελέγξει και ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και τον έλεγχο του αζέρικου και του ιρανικού, και πιθανώς μελλοντικά και του αερίου από άλλες περιοχές της Κασπίας και από το Ισραήλ, γίνεται αντιληπτό ότι όλοι οι νέοι δρόμοι ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης θα περνούν από το τουρκικό έδαφος.

Δηλαδή, με απλά λόγια, όχι μόνο τα Βαλκάνια, αλλά και μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, θα είναι σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση από την Τουρκία, προσφέροντάς της απλόχερα την ευκαιρία να εκβιάζει κατά το δοκούν και να αναπτύσσει συμπεριφορές, όπως αυτή με την Κύπρο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Άλλωστε, τέτοιες πρακτικές εφαρμόζει ήδη και σε άλλα πεδία -συγκοινωνούντα δοχεία είναι όλα, σε κάθε περίπτωση-, όπως το μεταναστευτικό.

Γιατί δεν έχει αξιώσεις και από άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ

Ένα βασικό ερώτημα μετά την επιστολή Ερντογάν προς τον ΟΗΕ και τις αξιώσεις από το οικόπεδο 6 είναι γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος περιορίστηκε μόνο στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ενώ υπάρχουν άλλα τρία οικόπεδα που τα συμπεριλαμβάνουν και αυτά οι τουρκικοί χάρτες.

Το κλειδί της απάντησης στο παραπάνω ερώτημα περιλαμβάνεται αν δει κανείς τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις έρευνες και τα συμφέροντα που αυτές αντιπροσωπεύουν.

Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ της στην ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι το οικόπεδο 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς να διατυπώνει όμως, τις ίδιες απαιτήσεις για τα οικόπεδα 4, 5 και 10 που και αυτά τα συμπεριλαμβάνουν, με προκλητικό τρόπο οι τουρκικοί χάρτες.

Το οικόπεδο 10

Βρίσκεται στην νοτιοδυτική ΑΟΖ, έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Qatar Petroleum International με την Exxon Mobil της οποίας ισχυρός άνδρας ήταν ο Ρεξ Τίλλερσον, πριν αναλάβει υπουργός εξωτερικών του Τραμπ! Επομένως, οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Exxon Mobil, θα αποτελούσε ένα άλλο «casus beli» των αμερικανικών συμφερόντων εναντίον της Τουρκίας, κάτι που κάνει ακόμη και τον Ερντογάν να κοτεύει…

Ο κ. Καμμένος, αφού διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις ανανεώνουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους και σε σχέση με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και σε σχέση με την προκλητική στάση της Τουρκίας. Ο Υπουργός Άμυνας την Τετάρτη διενέργησε μία απόρρητη ενημέρωση στους βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, την οποία είχε προαναγγείλει πριν από λίγες μέρες.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως η Τουρκία έχει το συνήθειο να χτυπά όταν νιώθει ότι η άλλη πλευρά έχει αδυναμία.

Απάντηση της Λευκωσίας στο casus belli

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει σχέδιο για όλα και παράλληλα παρακολουθεί με νηφαλιότητα τις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ωστόσο δεν πρόκειται να συμμετέχει σε επικοινωνιακά παιχνίδια.

Διαβεβαιώνοντας ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν πρόκειται να προβούμε σε μία δημόσια αντιπαράθεση με την Άγκυρα», στον απόηχο του προκλητικού εγγράφου που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, αμφισβητώντας την ΑΟΖ της Κύπρου.

Η καλύτερη απάντηση στην Άγκυρα είναι, όπως είπε, τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες.

Πηγή: http://www.rizopoulospost.com/