Τη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων και την ενότητα του διχασμένου γαλλικού λαού επιδιώκει να επιτύχει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την πλατιά νίκη του. Σε ομιλία του προς τους οπαδούς του παραδέχτηκε ότι η εκλογή του δεν σημαίνει «λευκή επιταγή».
Τόνισε ότι επωμίζεται ένα δύσκολο έργο: την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την έξοδο της Γαλλίας από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.
Η νίκη του Μακρόν προκαλεί επιφυλάξεις. Ο 39χρονος πρόεδρος, που επιδιώκει την ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, έδωσε πολλές υποσχέσεις, όμως πέρα από τα λόγια θα πρέπει να δείξει έμπρακτα αν μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 66,10% με 20.753.797 ψήφους, ενώ η ακροδεξιά ηγέτις του Εθνικού Μετώπου περιορίστηκε σε ποσοστό 33,90% και 10.644.118 ψήφους. Η αποχή έφτασε στο 25,44%, ποσοστό ρεκόρ.
Το ποσοστό των λευκών (8,51%) και των άκυρων ψηφοδελτίων (2,96%), συνολικά το 11,47% των καταμετρημένων ψήφων, αντιπροσωπεύει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόρους. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε προεδρική εκλογή από την αρχή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το ένα τρίτο των Γάλλων ψηφοφόρων είναι κατά του Μακρόν, ο οποίος επωφελήθηκε μεν «από ένα δημοψήφισμα αντι-Λεπέν» αλλά χωρίς να έχει δημιουργήσει ρεύμα προσχωρήσεων στο πρόγραμμά του.
Γιορτή και συμφιλίωση
Ο Μακρόν θέλησε να συμμετάσχει στην εορταστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία του Λούβρου.
Απευθύνθηκε στους 20.000 οπαδούς του με συγκινητική ομιλία, προβάλλοντας το «σοβαρό προεδρικό προφίλ» που υιοθέτησε προκειμένου να ανταποκριθεί στον νέο του ρόλο. Η μεταβίβαση της εξουσίας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Σε χθεσινή τελετή για την 72η επέτειο από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία συμμετείχαν πολυάριθμες προσωπικότητες, συγκινητική ήταν η συνάντηση του Ολάντ και του Μακρόν. Ο απερχόμενος πρόεδρος υποδέχτηκε θερμά και αγκάλιασε με πατρική στοργή τον πρώην υπουργό του, που τον θεωρεί πολιτικό του «διάδοχο».
Οι δύο άνδρες κατέθεσαν μαζί στεφάνι κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου και αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις χαμογελώντας, δείχνοντας ότι έχει πια ξεπεραστεί το πλήγμα που προκάλεσε στον απερχόμενο πρόεδρο η «πατροκτονία» του από τον Μακρόν, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε και ανακοίνωσε την προεδρική του υποψηφιότητα αψηφώντας τις προεδρικές φιλοδοξίες του Ολάντ.
Η διαδικασία της εναλλαγής εξουσίας θα πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί με τον «τρίτο γύρο» των βουλευτικών εκλογών. Στη νέα αυτή μονομαχία θα κριθεί αν ο νέος πρόεδρος θα έχει απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία.
Ο Μακρόν ξεκίνησε από χθες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και για την οργάνωση των βουλευτικών εκλογών. Θα πρέπει να επιλέξει από μακρά λίστα 14.000 υποψηφίων ποιοι θα εκπροσωπήσουν το κίνημά του «En Marche» για τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.
Πέντε πολιτικές ομάδες θα αντιπαρατεθούν στις βουλευτικές εκλογές: το κεντρώο κίνημα, η Δεξιά, η Ακροδεξιά, η σοσιαλιστική Αριστερά και η ριζοσπαστική Αριστερά.
Απαιτητικός πατέρας
Στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, και παρά τα υψηλά ποσοστά της, η Μαρίν Λεπέν αντιμετωπίζει μετά την ήττα σφοδρή κριτική, ακόμη και από τον πατέρα και την ανιψιά της. Ορισμένοι ζητούν να αλλάξει η ονομασία του κόμματος, άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την υπόσχεση για έξοδο από το ευρώ.
Η ίδια αντικρούει τους αντιπάλους της τονίζοντας ότι αύξησε σημαντικά την εκλογική της βάση με 10 εκατομμύρια ψήφους και διπλασίασε το ποσοστό του πατέρα της, του 2002.
Στόχος της είναι η «αναδιάρθρωση του ακροδεξιού κόμματος» και το άνοιγμα προς νέες συμμαχίες. Θεωρεί ότι εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και φιλοδοξεί να ηγηθεί μιας σημαντικής ομάδας στο Κοινοβούλιο.
Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό, δήλωσε ότι χρειάζεται «μία ακόμη πιο συσπειρωμένη δομή, ακόμη πιο αποτελεσματική για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην εξουσία» και τόνισε ότι η Λεπέν παραμένει η αδιαφιλονίκητη ηγέτις του ακροδεξιού μετώπου.
Αριστεροδέξιες συμμαχίες
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν διεκδικεί την ηγεσία στην Αριστερά και πιστεύει ότι με τη δυναμική που δημιούργησε στις προεδρικές εκλογές μπορεί να αποσπάσει πλατιά νίκη στις βουλευτικές εκλογές και να σχηματίσει πλειοψηφία.
Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Μπενουά Αμόν αναζητά συμμαχίες με τη ριζοσπαστική Αριστερά και τους Πράσινους, ενώ η «διεύθυνση» του κόμματος προτείνει ένα πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικού τύπου.
Ο Μανουέλ Βαλς και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προεδρική πλειοψηφία του Μακρόν.
Στη Δεξιά, ο Φρανσουά Μπαρουέν, ηγέτης του κόμματος. Οι Ρεπουμπλικανοί, πρώην υπουργός Οικονομίας του Σαρκοζί, δηλώνει ότι θα επιδιώξει να πάρει τη «ρεβάνς» με την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας.
Στόχος του είναι να επιβάλει στον Μακρόν μια «συγκατοίκηση» ή μια ισχυρή αντιπολίτευση. Προειδοποίησε ορισμένους ηγέτες της Δεξιάς ότι θα διαγραφούν από το κόμμα αν συμμαχήσουν με το κεντρώο κόμμα του Μακρόν.
Πηγή: https://www.efsyn.gr