Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία δίνει η ελβετική πολυεθνική Landis+Gyr, με συνεχείς επενδύσεις στο εργοστάσιο της Κορίνθου.

Συμπληρώνοντας πενήντα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η Landis+Gyr από το 2015 έως σήμερα έχει επενδύσει συνολικά περί τα 50 εκατ. ευρώ. «Στο πλαίσιο του παραπάνω επενδυτικού προγράμματος, έχουμε ήδη προβεί στην μεταφορά σημαντικού αριθμού γραμμών παραγωγής από άλλες παραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη στην Κόρινθο, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των έξυπνων βιομηχανικών μετρητών και μετρητών αερίου το 2015 και το 2019 αντίστοιχα» επεσήμανε ο Werner Lieberherr Group Chief Executive Officer σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εχθές στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Κόρινθο και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε το εργοστάσιο της Κορίνθου ως τον διεθνή κόμβο παραγωγής της Landis+Gyr για την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής μας δραστηριότητας».

O κ. Βέρνερ Λίμπερχερ, CEO της Landis+gyr

Ο κ. Lieberherr αναφέρθηκε στην απόφαση του ελβετικού ομίλου να μεταφέρει σημαντικό αριθμό γραμμών παραγωγής, ακόμα και κατά την περίοδο της πανδημίας, από άλλες παραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική προς τους επενδυτές. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον αποτελεί σημαντική παράμετρο που λαμβάνουν υπόψη οι διεθνείς όμιλοι προκειμένου να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους.

Ο κ. Λίμπερχερ, μίλησε με κολακευτικά λόγια και για τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον  οποίο πριν λίγους μήνες είχε συναντηθεί στο πλαίσιο του ενισχυμένου ρόλου που έχει η Ελλάδα στις διεθνείς μπίζνες. «Είναι πολύ υποστηρικτικός και έχει εξασφαλίσει ένα σταθερό περιβάλλον στον τομέα των επενδύσεων και της οικονομίας. Εμείς πιστεύουμε την χώρα για αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Landis+Gyr  Ελλάς, Αριστείδης Παππάς σημείωσε ότι  οι  επενδύσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της απασχόλησης ταλαντούχων στελεχών και εργαζομένων, που πλέον ανέρχονται σε 747, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής, καθιστώντας έτσι την Κόρινθο το σημαντικότερο κέντρο αριστείας έξυπνων μετρητών του κλάδου. Πρόσθεσε επίσης, ότι «ο όμιλος συνέχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε πολύ δύσκολους καιρούς, πιστεύει στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας και θα συνεχίσει να επενδύει και να ενισχύει την ελληνική θυγατρική» ,λέγοντας ότι το 2015, ο όμιλος μετέφερε εργοστάσια στην Ελλάδα γιατί εμπιστευόταν τι μπορεί να καταφέρει η ελληνική εταιρεία. «Γινόμαστε όλο και περισσότερο ανταγωνιστικοί και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχίζονται οι επενδύσεις στην εγχώρια αγορά».

Στην Κόρινθο το εργοστάσιο της Landis+Gyr , με έκταση 56.000 τ.μ. έχει παραγωγική δυναμικότητα 7,5 εκατομμυρίων μετρητών ετησίως (οικιακούς, βιομηχανικούς και δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και οικιακούς φυσικού αερίου) και διαθέτει περισσότερες από 30 εγκατεστημένες γραμμές παραγωγής. Στόχος, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους της διοίκησης, είναι το 2023 η παραγωγική δυναμικότητα να ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια.

Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη, μέσα στο επόμενο έτος, νέου προϊόντος στο εργοστάσιο της Κορίνθου που θα ανήκει στην επόμενη γενιά των έξυπνων μετρητών φυσικού αερίου. Παράλληλα, σχεδιάζει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους να θέσει σε λειτουργία μια νέας γραμμής παραγωγής φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και λογισμικού για τη διαχείρισή τους, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του ομίλου στον τομέα της ηλεκτροκίνησης τον οποίο θεωρεί από τους πλέον αναπτυσσόμενους τα επόμενα χρόνια.

Καθώς το εργοστάσιο της Κορίνθου αποτελεί το μεγαλύτερο του ελβετικού ομίλου στην Ευρώπη, ποσοστό 76% της παραγωγής εξάγεται σε Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία,  Σλοβενία, Ολλανδία και Τσεχία. Ποσοστό 20% της παραγωγής εξάπτεται στην Αμερική και 4% σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι η Landis+Gyr, συμμετέχει στον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ που αφορά την τοποθέτηση 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε αρχική φάση αξιολόγησης με τη διοίκηση να δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Ο ελβετικός όμιλος Landis+Gyr είναι ένας κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής μιας ευρείας σειράς ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης ενέργειας συμπεριλαμβανομένων έξυπνων μετρητών, εφαρμογών λογισμικού και υπηρεσιών. Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών της περιλαμβάνει επίσης προηγμένες τεχνολογίες για την ηλεκτροκίνηση, καθώς και συστήματα κυβερνοασφάλειας για προηγμένες έξυπνες υποδομές μέτρησης, λειτουργική τεχνολογία (Operational Technology – ΟΤ) και βιομηχανικό Internet of Things (IIoT). Με πωλήσεις 1,5 δισ. δολ. το 2021, η Landis+Gyr απασχολεί περίπου 6.800 εργαζόμενους σε πέντε ηπείρους. Κατά το οικονομικό έτος 2021 ποσοστό 10,7% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων επενδύθηκε στην καινοτομία (Ε&Α).

Πηγη: energy2day.gr