Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε η Εύα Καϊλή υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη η άρση της ασυλίας της, ωστόσο, σύμφωνα με το Euroactiv, η προσφυγή αφορά παλαιότερη υπόθεση, που ήρθε στο φως μερικές μόλις λίγες ημέρες αφότου ξέσπασε το Qatargate και αφορά τους μισθούς των βοηθών της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το περιεχόμενο της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί, όμως το Euroactiv έκανε γνωστή την εξέλιξη, σημειώνει πως η έφεση υποδηλώνει ότι η βασική προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή, δηλαδή να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω για τη διάπραξη αδικήματος – δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Η αντίδραση της Εύας Καϊλή στην αποφυλάκιση του συντρόφου της
Εν τω μεταξύ, αρνητικά αντιδρά η πλευρά της Εύας Καϊλή στην αποφυλάκιση με βραχιολάκι του Φραντσέσκο Τζόρτζι που αποφάσισε η βελγική δικαιοσύνη. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή, έκανε ένα καυστικό σχόλιο σημειώνοντας πως είναι οξύμωρη αυτή η εξέλιξη και πρόσθεσε: «Η κυρία Καϊλή δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει».
«Είναι προφανές ότι το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητά τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο αθωότητας, πυλώνα του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού… Η Εύα Καϊλή αντέχει, δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωσή της… Αλήθεια, πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στην φυλακή η κυρία Εύα Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές, που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν αλλά αποδεικτικά μέσα… θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν… στις Αρχές…» σχολίασε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή.
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Τζόρτζι επέμενε ότι η σύντροφός του ήταν αθώα και ότι δεν γνώριζε τις παράνομες δραστηριότητές του με τον Αντόνιο Παντσερί, τον φερόμενο ως εγκέφαλο του σκανδάλου, ενώ ο ίδιος δήλωσε την ενοχή του.
Η απόφαση για την αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι του Τζόρτζι ελήφθη μετά τη χθεσινή ακρόασή του, αν και ένα γεγονός που ήρθε στη δημοσιότητα προκάλεσε εντύπωση: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι μοιράζονταν για μερικές μέρες το ίδιο κελί. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς επέτρεψαν κάτι τέτοιο οι βεγικές Αρχές από τη στιγμή που οι ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να υπάρχουν επαφές μεταξύ ατόμων που έχουν πληροφορίες για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, επειδή μπορούν ακόμη και να αλλάξουν την «ιστορία»;