Όταν βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης ή έδιναν τους συνδικαλιστικούς τους αγώνες, ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των Μνημονίων. Σήμερα, τα ίδια πρόσωπα, με την ιδιότητα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝ.ΕΛ., ετοιμάζονται να υπογράψουν τα μέτρα-λαιμητόμο, έτσι ακριβώς όπως το είπε πριν από λίγα 24ωρα ο συνάδελφός τους, Νάσος Αθανασίου: «Με τα δυο χέρια».

Η διατήρηση της εξουσίας και όλων των προνομίων που εξασφαλίζει ο τίτλος του βουλευτή είναι προτεραιότητα και κανένα μέλος των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης δεν είναι διατεθειμένο να τα ρισκάρει.

Όπως προκύπτει μάλιστα από τα «πόθεν έσχες», το προφίλ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν νόμισμα με δύο όψεις: Υπάρχει η κατηγορία των ευκατάστατων, με χρήματα στο εξωτερικό, που σήμερα έχουν μια θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπάρχουν και εκείνοι που, πριν εκλεγούν βουλευτές, ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ, δάσκαλοι ή καθηγητές (οι περισσότεροι συνταξιούχοι), δικηγόροι και γιατροί με ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούσαν τις 30.000 ευρώ, συνταξιούχοι τραπεζικοί υπάλληλοι… Η πλειοψηφία των βουλευτών περιγράφει, μάλιστα, στο βιογραφικό της συνδικαλιστικούς αγώνες και κομματικές περγαμηνές.

Είναι ενδεικτικό ότι δώδεκα βουλευτές δηλώνουν εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ, άλλοι δώδεκα μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ τριάντα έχουν εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Μπορεί να δηλώνουν αριστεροί, αλλά θα ψηφίσουν χωρίς δισταγμούς τη σφαγή σε μισθούς και συντάξεις, τη νέα φοροκαταιγίδα και τις εισφορές-σοκ που θα επιτείνουν την οικονομική ασφυξία. Ολα όσα περιγράφονται στο 4ο επώδυνο Μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα υπογραφούν χωρίς δεύτερες σκέψεις και από τις δύο «κατηγορίες» των βουλευτών, προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα βουλευτικά προνόμια, αφού χωρίς αυτά χάνονται τόσο ο παχυλός μισθός όσο και η «λάμψη» που τον συνοδεύει.

Για παράδειγμα, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία, Μπέτυ Σκουφά, με εξαιρετικά χαμηλό ετήσιο εισόδημα, «γιατί να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα;», διερωτώνται στην εκλογική της περιφέρεια. Από εκεί που ήταν γνωστή για την ακτιβιστική της δράση, πριν από δυο μήνες, στις εορταστικές εκδηλώσεις της -βροχερής- 25ης Μαρτίου «συνελήφθη» από το φωτογραφικό φακό να παρακολουθεί την παρέλαση, ενώ της κρατούσαν την ομπρέλα για να μη βραχεί.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, αγρότης με ετήσιο εισόδημα 1.129 ευρώ και επί χρόνια μέλος του αγροτικού τομέα του κόμματος, συμμετέχοντας κατά το παρελθόν σε όλες τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, υπερασπίζεται με πάθος την κυβέρνηση ακόμη και απέναντι στους πρώην αγρότες συναδέλφους τους που βρίσκονταν προ μηνών στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων. Ετσι, σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με αγρότη της Κρήτης τού είπε: «Σε ξέρουμε ποιος είσαι και τι εκπροσωπείς. Αν εσύ θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση, δεν θα σου περάσει».

Οποιος φαρμακοποιός περίμενε την προεκλογική περίοδο -που ο κλάδος βρισκόταν στα «κάγκελα»- ότι θα είχε στο πλευρό του το συνάδελφο φαρμακοποιό Χρήστο Σιμορέλη, ο οποίος στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ, έπεσε έξω. Πρόσφατα ο βουλευτής δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Και να μην υπήρχε το Μνημόνιο θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει».

Συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 12.300 ευρώ, η Ελένη Σταματάκη, βουλευτής Α’ Πειραιά, πριν από τις εκλογές δήλωνε μέλος της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς αλλά στην ψηφοφορία του Μνημονίου δεν αναμένεται να κάνει καμία… «επανάσταση». Το ίδιο και η συνταξιούχος Ευαγγελία Βαγιωνάκη, με ετήσιο εισόδημα 11.277 ευρώ, που πολιτεύεται στα Χανιά. Πέρυσι τον Μάιο, η βουλευτής δέχθηκε έντονη φραστική επίθεση σε επετειακή εκδήλωση στη γέφυρα του Κερίτη στον Δήμο Πλατανιά Χανίων. Οι πολίτες τής ζήτησαν να αποχωρήσει και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας. Η ίδια αντέδρασε όπως αναμενόταν, σαν να μην έγινε τίποτα: «Εντάξει, μια συζήτηση έγινε…», δήλωσε στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και συνέχισε: «Εμείς δεν θέλουμε τους πολίτες να κάθονται στον καναπέ…».

Βουλευτής Βοιωτίας, καθηγητής, με ετήσιες αποδοχές 11.384 ευρώ, ο Νίκος Θηβαίος βρίσκει τα… στραβά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται να φέρει το νέο βαρύ Μνημόνιο.Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο μας ψήφισε, λέγοντας πως δεν μας νοιάζει αν κόψετε ένα πενηντάρικο από τη σύνταξη και το μισθό, μας νοιάζει να σταματήσει αυτό το αίσχος που ζούμε μέσα από την τηλεόραση».

Ο Κωνσταντίνος Μορφίδης είναι δημόσιος υπάλληλος, βουλευτής Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ετήσιο εισόδημα 16.960 ευρώ. Το βιογραφικό του αναφέρει: «Εργάζεται 31 χρόνια στα ασφαλιστικά ταμεία με ειδίκευση στη μηχανοργάνωση. Από το 1984 έως το 2011 στο Ταμείο Ασφαλίσεως Προσωπικού ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ στην Αθήνα και στην Καβάλα και έκτοτε στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)». Και ο ίδιος ετοιμάζεται να ψηφίσει τα νέα μέτρα, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες δήλωνε: «Θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά δικαιώματα μια και όλοι μας έχουμε περάσει από φορείς, είτε από το συνδικαλισμό είτε το έχουμε στο DNA μας να στηρίζουμε τους εργαζόμενους».

Συνταξιούχος, με ετήσιο εισόδημα 20.700 ευρώ, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ ετοιμάζει το… στιλό του να υπογράψει τα μέτρα-σοκ, δηλώνει υποστηρικτής του Μαδούρο: «Σήμερα δεν υπάρχει στη Βενεζουέλα δημοκρατία δυτικού τύπου», όμως «ο Μαδούρο δεν είναι δικτάτορας, είναι εκλεγμένος, όπως και η κυβέρνησή του. Στη Βενεζουέλα υπάρχει κρίση και σύγκρουση. Ούτε αυτοί που πάνε να ανατρέψουν τον Μαδούρο δεν μπορούν να διεκδικήσουν δημοκρατικές δάφνες».

Συνταξιούχος, με ετήσιο εισόδημα 19.440 ευρώ, ο βουλευτής Ευβοίας, Γιώργος Ακριώτης, αναμένεται επίσης να ψηφίσει τα πιο αντιλαϊκά μέτρα στην Ιστορία του τόπου. Πριν από ένα χρόνο είχε ερωτηθεί από τη «Βραδυνή» «ποιος είναι ο πήχυς της υπομονής ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει οδυνηρά μέτρα για τους πολίτες» και είχε απαντήσει: «Ασφαλώς μπορεί κάποιες φορές να υπάρχει περίσκεψη και προβληματισμός για επιμέρους ρυθμίσεις, γι’ αυτό εξάλλου γίνεται ευρύτατη συζήτηση, όπου διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις, μέσα στο κόμμα και στην κυβέρνηση, αλλά και ανοικτός διάλογος με την κοινωνία. Ομως, μέχρι τώρα, δεν έχει συμβεί να δοκιμαστεί η υπομονή μου, όπως το θέτετε. Προσπαθώ πάντα να βλέπω τον κύριο μεγάλο στόχο μπροστά μου και όχι τα όποια επιμέρους, από τα οποία μπορεί καμιά φορά να θίγεται και κάποια κατηγορία πολιτών».

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, δικηγόρος με εισόδημα που δεν αγγίζει τα 10.000 ευρώ, θα ψηφίσει το Μνημόνιο και θα συνεχίσει την αριστερή ρητορική. Οπως: «Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε μεγάλος επαναστάτης, υπήρξε ο ηγέτης που συνέδεσε την υπεράσπιση της πατρίδας με την υπεράσπιση των καταπιεσμένων. Στάθηκε όρθιος μέχρι το τέλος, ακόμη και σε περιόδους, όπως η σημερινή, κατά την οποία η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα κυριαρχεί».

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, ελεύθερος επαγγελματίας, με ετήσιο εισόδημα 7.600 ευρώ, βουλευτής Κοζάνης, δεν θα μείνει στην… Ιστορία για την αντιστοιχία λόγων και έργων αλλά για το… πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Ηταν ο εισηγητής επί του νομοσχεδίου για την προσάρτηση ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν στις οικονομικές καταστάσεις επιχειρήσεων στην ελληνική νομοθεσία όταν στα μέσα της ομιλίας του, και κατακόκκινος από ντροπή, αναγκάστηκε να διακόψει την τοποθέτησή του. Ο λόγος; Είχε ξεχάσει στο σπίτι τη μισή του ομιλία! Μάλιστα, απευθύνθηκε προς συναδέλφους του του ΣΥΡΙΖΑ για βοήθεια: «Για ψάξε στο έδρανο ή στην τσάντα μου μήπως βρεις την υπόλοιπη εισήγησή μου» είπε απευθυνόμενος στην κυρία Φωτεινή Βακή, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση. «Δεν το πιστεύω…», συνέχισε ο κ. Δημητριάδης για να εξηγήσει: «Χίλια συγνώμη, θα σταματήσω εδώ, λόγω απώλειας της εισήγησής μου. Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου». Επίσης, ο κ. Δημητριάδης έγινε γνωστός από την κατάθεση της τροπολογίας για τη διαγραφή των προστίμων της ΣΕΚΑΠ.

Οι ψηφοφόροι του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, Κώστα Σέλτσα, δεν περιμένουν να τηρήσει όσα έλεγε προεκλογικά. Ο βουλευτής, με ετήσιο εισόδημα 6.300 ευρώ, δήλωσε προ ημερών: «Θα στηρίξω την απόφαση της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ. Εχω το σφίξιμο της καρδιάς και του στομαχιού, όπως όλοι οι αριστεροί».

Στις 15 Μαρτίου η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, με ετήσιο εισόδημα 3.680 ευρώ, Παναγιώτα Βράντζα, κτηνίατρος, ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τα μέτρα: «Η εντολή της κοινωνίας προς την κυβέρνησή μας είναι ξεκάθαρη, λύση εντός της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος. Η επιλογή αυτή έχει τίμημα για όλους μας. Η προσπάθεια βέβαια, που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι στα όποια μέτρα μάς επιβληθούν να υπάρξουν και τα αντίστοιχα αντίμετρα, ώστε η επίδρασή τους στην κοινωνία να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη».

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, με ετήσιο εισόδημα 6.100 ευρώ, θα ψηφίσει το Μνημόνιο το οποίο είχε… καταγγείλει με αφορμή την ανατριχιαστική δολοφονία της 4χρονης Αννυ από τον πατέρα της: «Δεν τις χωράει ανθρώπου νους τις λεπτομέρειες της δολοφονίας της τετράχρονης Αννυ. Από τον μπαμπά της… Οι άνθρωποι, στην ιστορική αυτή φάση του καπιταλισμού, μετατρέπονται σε τέρατα. Και το κατάλοιπο μνημονιακό κράτος, που είναι καθόλου κράτος, τους εξαχρειώνει ακόμη περισσότερο, αφού δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Κανένα ελαφρυντικό στον πατέρα αυτόν, αλλά πέρα από τα δακρύβρεχτα που θα ακούσουμε για το προφανές του ειδεχθέστατου αυτού εγκλήματος, ας σκεφτούμε τις αιτίες και το πού οδεύουμε αν ανεχτούμε αυτή την οικονομική τροπή. Ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη να πούμε ότι δεν πάει άλλο, όποιο κι αν είναι το πρόσκαιρο κόστος. Αλλωστε και η τρέλα του πιλότου της Germanwings δεν είναι άσχετη με την πίεση στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο».

 

Η κυρία Κασιμάτη δηλώνει, μεταξύ άλλων, στο βιογραφικό της «στέλεχος του Νέου Αγωνιστή, ιδρυτικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συμμετέχει στο κίνημα κατά του Μνημονίου από το 2010» ενώ είχε συνοδεύσει στην Κούβα τον Αλέξη Τσίπρα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο.

marketnews

ΠΗΓΗ