Σε εξέλιξη είναι το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο εξετάζει τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των οικογενειών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη καθώς και τις πρωτοβουλίες για την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο δυστύχημα.
«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμη διαρκεί. Θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά τη δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια» είπε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων… Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, θα ήταν πρακτικά αδύνατον να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό… Όλοι φταίμε. Όμως, η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας».
Στη συνέχεια υποσχέθηκε απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου με κέντρο την ασφάλεια. «Τα τρένα μας, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα έχουμε δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια. Αυστηροποιούμε το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών: «Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για «προβληματικό» κράτος, το οποίο τόνισε ότι θα αλλάξει «τώρα ή ποτέ», για να γίνει πράξη αυτό που άκουσε στη Λάρισα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία «ποτέ ξανά».
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Μητσοτάκη
«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων και γι’ αυτό θα επαναλάβω τη δημόσια συγγνώμη. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν αρκετά αδύνατο να συμβεί. Η τεχνολογία θα είχε αποτρέψει από το να συμβεί το αδιανόητο. Το έργο της τηλεδιοίκησης θα λειτουργεί σε λίγους μήνες από τώρα» είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Διοικήσεις και συντεχνίες. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη. Ομως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι. Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο αλλά μπορώ να εγγυηθώ απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και δίκαιη κρίση όσων εμπλέκονται, αμεσες πρωτοβουλίες για τους σιδηροδρόμους -τεχνολογία και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Ακούγοντας τους διαλόγους αισθάνθηκα οργή και ντροπή. Έχω υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματά μου σε δημιουργική δράση και αυτό θα κάνω».
«Μέχρι τέλη καλοκαιριού η τηλεδιοίκηση»
«Τα τρένα μας θα κινούνται το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη ασφάλεια. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες. Αυστηροποιούμε άμεσα στο πλαίσιο για καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο, κάνουμε προσλήψεις. Θα κινήσω γη και ουρανό για να ολοκληρωθεί το συντομότερο το έργο της τηλεδιοίκησης. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει τελειώσει το έργο» είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως θα υπάρξουν κονδύλια για το σιδηροδρομικό δίκτυο.
«Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι. Και οι γονείς τους… Στο παρελθόν αποδείχτηκε στα Τέμπη πόσο δύσκολος είναι ο εκσυγχρονισμός στη χώρα. Σε μία χώρα όπου σώθηκαν ζωές με ηλεκτρονικά ραντεβού για ψηφιακές μαστογραφίες, οι πολίτες παίρνουν φάρμακα, με “112” και οι σταθμάρχες δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους μηχανοδηγούς. Να αφήσουμε πίσω ένα σύστημα που δεν κρύψαμε και θέλουμε να αλλάξουμε και να το αλλάξουμε ριζικά. Οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες από εμάς. Προσωπικά γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η μάχη και το έμαθα καλά όταν συγκρούστηκα με εργατοπατέρες της δικής μου παράταξης. Δεν έκανα πίσω τότε, δεν θα κάνω τώρα. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος που παίρνει διαφορετικά χρώματα, αλλά παραμένει αδρανές. Είναι το προβληματικό κράτος που σας ζητώ να ανατρέψουμε σε όποιον τομέα και με όσα εμπόδια συναντήσουμε. Το “ποτέ ξανά” θα μετατραπεί σε “τώρα ή ποτέ” για την αναγέννηση της χώρας. Η δική μας απάντηση είναι “τώρα”. Προσπαθώντας, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας άμεσα…»