Άπαντες γνωρίζουν, ότι η πολιτική επηρεάζει την οικονομία και το αντίστροφο. Όταν λοιπόν οι πολιτικές εξελίξεις και οι επιλογές κυβερνήσεων και κομμάτων είναι καλές, τότε και η οικονομία έχει οφέλη. Αντίστοιχα, και όταν οι οικονομικές εξελίξεις κινούνται σε ήρεμα νερά, τότε και το πολιτικό κλίμα είναι καλό.
Δυστυχώς όμως στα δικά μας, δεν συμβαίνουν αυτά.
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς πολιτική διαίσθηση για να καταλάβει ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη, αν όχι εξαντλημένη, έπειτα από εφτά περίπου χρόνια σκληρής λιτότητας.
Τα «λουκέτα», η ανεργία, το Προσφυγικό και ο κίνδυνος επιδείνωσής του λόγω της επιθετικής στάσης Ερντογάν, καθώς και η αδιάλλακτη στάση των δανειστών, με αιχμή του δόρατος τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιβαρύνουν το ήδη απαισιόδοξο κλίμα.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το ενδεχόμενο μιας, έστω και πρόσκαιρης, παγκόσμιας αστάθειας εξαιτίας της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ, τότε εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι οιωνοί για τη χώρα μας δεν είναι καλοί.
Ο κόσμος, θέλει να ξαναβρεί σήμερα τη χαμένη ελπίδα. Προσγειωμένος στην πραγματικότητα, δεν προσδοκά ότι τα πράγματα, με έναν μαγικό τρόπο, θα επανέλθουν στην προ-μνημονιακή εποχή, όπως του είχαν υποσχεθεί, αφού θα είχαν «σχισθεί» τα μνημόνια, θα είχαν καταργηθεί ΕΝΦΙΑ και φόροι και θα είχαν επιστραφεί περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και άλλα συναφή.
Γνωρίζω ασφαλώς ότι αυτά που «καίνε» τους περισσοτέρους είναι τα οικονομικά που διαρκώς και περισσότερο δυσκολεύουν με τον – νέο κύκλο περικοπών και με την άγρια φορολογίας, που θα κληθούμε να βιώσουμε άπαντες από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Ο προϋπολογισμός του 2017 αποτελεί ένα μέτρο της επιτυχίας αλλά παράλληλα και του αδιεξόδου στο οποίο βρισκόμαστε.
Που έγκειται η επιτυχία; Στα σημαντικά πλεονάσματα τόσο του 2016 (1,09% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο του στόχου 0,59% που είχε τεθεί) όσο και του στόχου για το 2017 (2% έναντι 1,75% που δεσμευθήκαμε βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές). Η επιτυχία όμως αυτή περιέχει και το σπέρμα του αδιεξόδου, διότι βασίζεται σε μέτρα αντιλαϊκά τα οποία προφανώς δεν μπορούν να συνεχίσουν να προσθέτουν νέες επιβαρύνσεις στη λαϊκή οικογένεια.
Μας είπαν οι Υπουργοί ότι η αύξηση φόρων δεν θα επιβαρύνει τα λαϊκά εισοδήματα, αλλά μόνο τους ευπορότερους. Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί οι εύποροι στη χώρα μας;
Πολύ φοβάμαι ότι στο Μαξίμου δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τον αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των επιπτώσεων της φοροκαταιγίδας.
Το γνωρίζω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτούμε καν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να αποτύχει στο έργο της.
Η νέα υπέρμετρη όμως επιβάρυνση των λαϊκών εισοδημάτων με υποχρεώνει να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό του 2017 και αυτό έκανα στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών που συμμετέχω και υπήρξα ειδικός εισηγητής.
Μ’ αυτά τα δεδομένα, σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση με την τρόικα πάει καλά και ανοίξει η πόρτα της ελάφρυνσης του χρέους, τότε δεν θα είναι πιθανές οι πολιτικές εξελίξεις, τότε η κυβέρνηση θα κερδίσει χρόνο για να ξετυλίξει το δικό της «αφήγημα».
Αντίθετα, νέες αναταράξεις στην οικονομία θα επιδεινώσουν το κακό κλίμα για την κυβέρνηση και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής έντασης.
Μακάρι να περάσουμε σώοι και αβλαβείς αυτό το σταυροδρόμι. Οι πάντες -πλην Μητσοτάκη και νταβατζήδων- εύχονται να τα καταφέρει η χώρα να μείνει όρθια.
Ο κόσμος όμως θέλει να εκπέμψουν οι κυβερνήτες το μήνυμα της σιγουριάς και της εμπιστοσύνης. Ιδιαίτερα η νέα γενιά, που έχει ανάγκη να ελπίζει ότι υπάρχει μέλλον σε αυτήν τη χώρα. Ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνουν επενδύσεις, πως θα ξαναχτιστούν επιχειρήσεις που θα προσλάβουν κόσμο και θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας, στην εξαγωγή και στην υποκατάσταση των εισαγωγών.
Κυβέρνηση και χώρα έχουν φτάσει σ΄ ένα σημείο εξαιρετικά δύσκολο και οι αποφάσεις που θα παρθούν πρέπει να είναι μακράς πνοής. Περιθώρια λαθών και πισωγυρίσματος δεν υπάρχουν. Η κατάσταση που κατατρώει τη ζωή μας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς που ανατρέψαμε τους άλλους θα ανατρέψουμε και αυτούς.
Νίκος Ι. Νικολόπουλος – Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Πηγή: http://www.xristianodimokrates.gr