Στο 2,4%, από το 1,4% αναβαθμίζει το ΙΟΒΕ τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, η χώρα αναμένεται να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Το βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία το 2023, όπως παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 4,3%, δηλαδή ελαφρά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,3%, με το ΙΟΒΕ να προβλέπει αύξηση στις επενδύσεις κατά 7,1% (και 10% στις πάγιες επενδύσεις), παρότι προειδοποιεί για μικρή καθυστέρηση, της τάξης των 1-2 τριμήνων, στην εφαρμογή του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, λόγω των εκλογών.
Οι εξαγωγές προβλέπονται αυξημένες κατά 3,2% και οι εισαγωγές κατά 2,6%, με τον κ. Βέττα να τονίζει ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ το 2022, καθώς ο δείκτης ανοικτής οικονομίας για τη χώρα άρχισε να μειώνει σταδιακά την απόκλισή του από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ του 82% του ΑΕΠ πέρυσι. Ενώ η ενίσχυση της εξωστρέφειας επιδρά αναμφίβολα θετικά στον ρυθμό ανάπτυξης, όταν αυτή συνοδεύεται από διευρυνόμενα εξωτερικά ελλείμματα, ενδέχεται να καταστήσει την εγχώρια οικονομία ευάλωτη στους εξωτερικούς κραδασμούς, τονίζει το ΙΟΒΕ.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι εισαγωγές παρουσιάζουν υψηλή ελαστικότητα ως προς την κατανάλωση, η οποία αποτελεί και μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, η ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας επιφέρει αύξηση της εξωστρέφειας αλλά και παράλληλα την επιδείνωση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου.
Στους παράγοντες που στηρίζουν την ελληνική οικονομία επισημαίνονται η ισχυρή ανάκαμψη της κατανάλωσης, η τόνωση του διεθνούς τουρισμού (με τα σχετικά μεγέθη φέτος να ακολουθούν την επίδοση του 2019), οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους είναι σε σταθερό επιτόκιο, κάτι που προστατεύει την Ελλάδα από την αύξηση των επιτοκίων διεθνώς.
Βελτίωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς
Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών μειώθηκαν το δ’ τρίμηνο στο 8,7% των συνολικών δανείων, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2009.
Ωστόσο, παραμένουν σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την οικονομία, και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων.
Μεταξύ των θετικών εξελίξεων στις αρχές του 2023, διατηρήθηκε η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και συνεχίζεται η υλοποίηση του δανειακού σκέλους του «Ελλάδα 2.0».
Μεταξύ των προκλήσεων για τις τράπεζες στις αρχές του 2023, ξεχωρίζουν η αντιστροφή σε αρνητική τάση των ιδιωτικών καταθέσεων, η άνοδος στο κόστος χρηματοδότησης και η αμείωτη πιστωτική συρρίκνωση προς τα νοικοκυριά.
Οι κίνδυνοι για την οικονομία το 2023
Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει για το 2023 η ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ επισημαίνει:
- την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης,
- το υψηλό εξωτερικό έλλειμμα,
- τον επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα,
- τον νέο γύρο ανόδου στις διεθνείς τιμές της ενέργειας στα τέλη του 2023,
- την αστάθεια στο διεθνές χρηματοπιστωτιό σύστημα,
- το σταδιακά πιο σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο,
- την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων του Ελλάδα 2.0,
- μια νέα έξαρση των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της ακρίβειας,
- την επιβράδυνση στην κλαδική διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης.
Οι συστάσεις
Το ΙΟΒΕ απευθύνει σύσταση για δημοσιονομική σύνεση και αξιοπιστία, τονίζοντας την ανάγκη για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, απεξάρτηση από τις έκτακτες επιδοματικές πολιτικές και στόχευση των μέτρων. Επίσης, σημειώνει ότι απαιτείται αποτελεσματικός χειρισμός του πληθωρισμού, με ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές. Στον στόχο της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος και διευκόλυνσης των εξαγωγών, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι απαιτείται σταθερότητα της οικονομικής πολιτικής και αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. Παράλληλα, ζητά μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τη δικαιοσύνη και την εκπαίδευση, καθώς και μέτρα για στροφή της άτυπης προς την επίσημη οικονομία.