Σε μια σύντομη ανασκόπηση των τεσσάρων χρόνων θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργικό θώκο της Ελλάδας, αλλά και μια θετική αποτίμηση για το έργο του προχώρησε με δημοσίευμά του ο «Economist», παραθέτοντας , όπως αναφέρει, έναν κατάλογο επιτευγμάτων και επιτυχιών.

Στο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story», αναφέρεται χαρακτηριστικά πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, καθώς απαριθμεί τα αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία, ότι ο Μητσοτάκης, τον οποίο χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως έναν από τους «αγαπημένους (πολιτικούς) των Βρυξελλών», μπορεί να είναι έτοιμος να χάσει την πλειοψηφία του και ακόμη και τη δουλειά του- όμως αυτό προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Όπως αναφέρει το άρθρο, «μετά το πανδαιμόνιο της διακυβέρνησης του προκατόχου του, όταν με το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έφτασε κοντά στην αποπομπή από το ευρώ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μια τεράστια ανακούφιση. Ο κ. Μητσοτάκης έχει σταθερά κατευνάσει την ένταση με τη γειτονική του Τουρκία: η εσπευσμένη παροχή βοήθειας στα θύματα του σεισμού του Φεβρουαρίου εκεί ήταν έξυπνη, αλλά και ανθρωπιστική». Παράλληλα, όπως σημειώνει, «έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος, χάρη σε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης. Περιόρισε τη φορολογία των επιχειρήσεων, αύξησε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, αλλά κατόρθωσε να μειώσει τον υψηλότατο δείκτη χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ, αν και αυτό οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ο οποίος αύξησε τα ονομαστικά έσοδα πιο γρήγορα από τις ονομαστικές εκροές».

«Υπό τη δική του διακυβέρνηση, η Ελλάδα σημείωσε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και αναμένεται να κάνει το ίδιο και για φέτος» σχολιάζει ο Economist, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στις νέες επενδύσεις από τεχνολογικούς και φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft και η Pfizer. «Η Ελλάδα δεν θεωρείται πια ο ασθενής της Ευρώπης» σχολιάζει, φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τον πρώτο ελληνικό μονόκερο, τη Viva Wallet. Όλα αυτά, συνέβαλαν, στο να βγει η Ελλάδα από την Εποπτεία, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα πηγαίνει στις κάλπες στις 21 Μαΐου και με τα σημερινά νούμερα το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, εξακολουθεί να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά μόνο δώδεκα περίπου έδρες περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα αφήσει τον κ. Μητσοτάκη πολύ μακριά από την πλειοψηφία και δεν έχει προφανείς εταίρους συνασπισμού.

Οπως εξηγεί ο «The Economist», ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπος με δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο είναι οι υποκλοπές, το δεύτερο και ακόμα μεγαλύτερο, το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων σε ιδιαιτέρως νεαρή ηλικία.

Αυτά τα δύο σοβαρά προβλήματα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινδυνεύει. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον β’ γύρο των εθνικών εκλογών, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη χρειάζεται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το μπόνους των 30 εδρών, ένα ποσοστό της τάξης του 38%. Ωστόσο, προς το παρόν, φαίνεται πως περιορίζεται μεταξύ 34%-35%.

Πάντως, ο Economist τονίζει ότι «οι αγορές παραμένουν ήρεμες. Και αυτό είναι μια αξιοσημείωτη απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε στο δεύτερο μέρος της θητείας του κ. Τσίπρα – και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται τα όσα θετικά έχουν επιτευχθεί εντός της θητείας του, ωστόσο παραδέχεται  ότι χρειάζεται μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει το έργο του. Μπορεί να μην έχει την ευκαιρία. Αυτό που είναι βέβαιο σήμερα είναι ότι κανείς δεν θα μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία μετά τις επόμενες εκλογές, επισημαίνει το αγγλικό περιοδικό.