Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι εταίροι τους έστειλαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση και να ανακτήσει τα εδάφη της, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Οι σύμμαχοι και οι εταίροι της ομάδας επαφής που διευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στον Ουκρανία 230 άρματα μάχης, 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα και σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, δηλαδή το 98% του υπεσχημένου υλικού, ώστε να εξοπλισθούν εννέα νέες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες» διευκρίνισε συγκεκριμένα ο Γ. Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.
Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022, τα μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα και σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα MIG-29, τα οποία είχαν στην κατοχή τους η Πολωνία και η Τσεχία. Επισης, εκπαίδευσαν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιωτικούς στα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους στρατούς του ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε πάντως να μην υποτιμηθεί ποτέ η Ρωσία. «Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υπολείπονται σε ποιότητα, όμως καλύπτουν το έλλειμμα με την ποσότητα και η Μόσχα συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό» ανέφερε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε: «Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και θα της παρέχουμε αυτά που έχει ανάγκη».
«Το Λουξεμβούργο έχει το μικρότερο στρατό του ΝΑΤΟ, αλλά, αν μας χρειαστούν, μπορούν να υπολογίζουν σ’ εμάς» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ξαβιέ Μπετέλ. Το Λουξεμβούργο είναι τελευταίο στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μερίδιο του ΑΕΠ του που αφιερώνει στις αμυντικές δαπάνες, όμως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να το αυξήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Στόλτενμπεργκ και Μπετέλ χαιρέτισαν τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε το γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι σε θέση να καταδικάσει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» επέμεινε πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, καταλήγοντας: «Αν θέλουμε μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις, που να επιτρέπει στην Ουκρανία να επιβληθεί ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το καλύτερο μέσο για να φτάσουμε εκεί είναι να προσφέρουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ακριβώς όπως κάνουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».