Νέα μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη για τον επόμενο χρόνο, σε συνέχεια της αντίστοιχης φετινής μείωσης 5%, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Εστιάζοντας στην ανάγκη της ουσιαστικής στήριξης των νέων ανθρώπων για ποιοτική και οικονομική στέγη στην πόλη, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε παράλληλα ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο, το οποίο θα επιβλέπει τις διακυμάνσεις των ενοικίων, καθώς κι ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη σωστή και ομαλή κατάσταση στο Airbnb.
Ο κ. Μπακογιάννης ενέταξε τη μείωση των δημοτικών τελών στα μέτρα που λαμβάνει ο δήμος, προκειμένου να στηρίξει τους δημότες και ειδικά τα νέα ζευγάρια και τους νέους.
«Έχουμε μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 5%. Θα τα μειώσουμε επιπλέον 5%. Μπορώ να το ανακοινώσω και επίσημα με σιγουριά, καθώς έχουν “τρέξει” τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο. Είναι δείγμα της καλής οικονομικής πορείας του δήμου και είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα χρήματα στους δημότες. Έχουμε ήδη ζητήσει η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες να μην υπερβεί το 50%, δηλαδή να μην ξεφύγουν. Από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε ένα Παρατηρητήριο για τα ενοίκια στην πόλη. Χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το Airbnb, το οποίο είναι ευλογία, αλλά είναι και κατάρα: ευλογία διότι έχει φέρει εισόδημα, ειδικά στις στιγμές που το είχαμε ανάγκη, αλλά και γιατί μας βοήθησε να ανακαινίσουμε γερασμένα κτίρια. Από την άλλη, όμως, είναι κατάρα διότι έχει ανεβάσει τις τιμές και λειτουργεί διαλυτικά για τον κοινωνικό ιστό».
Ο κ. Μπακογιάννης εξήγησε ότι πρόταση του δήμου δεν είναι η οριζόντια λύση, αλλά να ακολουθηθεί το παράδειγμα πόλεων, όπως η Βαρκελώνη. «Η ελληνική πολυκατοικία είναι η ψυχή της Αθήνας, είναι κομμάτι του DNA της. Είναι σημαντικό, επομένως, να έχει κάποια στοιχεία συνοχής και ομοιογένειας. Εμείς προτείνουμε να μην υπάρξουν οριζόντιες λύσεις, αλλά να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Βαρκελώνης» σημείωσε, τονίζοντας: «Στην Αθήνα έχουμε γειτονιές που έχουν ξεπεράσει τα όρια του κορεσμού στις οποίες θέλουμε να πατήσουμε ένα φρένο. Υπάρχουν, όμως, και γειτονιές στις οποίες θα θέλαμε περισσότερο Airbnb. Μπορούμε να αναπτύξουμε ένα δυναμικό εργαλείο χωρίς να πλήξουμε υφιστάμενα δικαιώματα και να ρυθμίσουμε το Airbnb, όπως άλλωστε έχει γίνει σε όλες τις πόλεις της δύσης. Δεν υπάρχει καμία μητρόπολη που να έχει αφήσει το καθεστώς των βραχυχρονίων μισθώσεων στην απόλυτη αναρχία, όπως έχει αφεθεί εδώ».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, αναφερόμενος στην καθημερινότητα και τη βιωσιμότητα της πρωτεύουσας, τόνισε με έμφαση: «Όταν μιλάμε για την Αθήνα μιλάμε για την Αθήνα του παιδιού, της παιδικής χαράς, του βρεφονηπιακού σταθμού, του σχολείου. Μιλάμε για την Αθήνα του νέου που θέλει να πηγαίνει στο γηπεδάκι ή να έχει χώρο για το skate. Μιλάμε για την Αθήνα του εργαζόμενου, του επιχειρηματία, του οδηγού -είτε οδηγεί αυτοκίνητο, είτε δίκυκλο- την Αθήνα του επιβάτη σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μιλάμε για την Αθήνα των πατεράδων και των μανάδων μας που χρειάζονται ασφάλεια και καλές υπηρεσίες. Μιλάμε για την Αθήνα του εθελοντή. Πρέπει και βλέπουμε την Αθήνα μέσα από τα μάτια των ίδιων των Αθηναίων».
Ερωτηθείς για τις πολιτικές της δημοτικής Αρχής όσον αφορά στην προστασία του ιστορικού κέντρου της πόλης, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι αυτή είναι απόλυτη προτεραιότητα, ότι πολλά κτίρια αποκτούν το δικαίωμα στη ζωή και ανοίγουν πάλι τα φώτα τους στους κεντρικούς δρόμους, αναφέροντας ως παράδειγμα το Μινιόν, αλλά και το Εθνικό Τυπογραφείο, ένα κτίριο τεράστιας ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο απέκτησε ο δήμος και θα ανοίξει ξανά ως σύγχρονος χώρος πολιτισμού. Ο ίδιος, ανέφερε ακόμη τις παρεμβάσεις στη Βασιλίσσης Όλγας, στο Εμπορικό Τρίγωνο, στον Λυκαβηττό, τον Εθνικό Κήπο, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στο παρελθόν και γίνεται αγώνας δρόμου για να ανακτηθεί. Σε ό,τι αφορά το Θέατρο του Λυκαβηττού επανέλαβε ότι θα ανοίξει τις πόρτες του στο τέλος του καλοκαιριού.
Σχετικά με την εκ νέου υποψηφιότητά του για τη δημαρχία, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι έχουμε να ολοκληρώσουμε πολλά πράγματα που έχουν ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη, όχι μόνο τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά που κάνουν τα μεγάλα, που κρίνουν την ποιότητα της ζωής. «Αυτές τις ψηφίδες της καθημερινότητας που κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη το πρωί όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας», τόνισε.