Πειραματικό φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, που αναπτύχθηκε από τη φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly, επιβράδυνε τη γνωστική υποχώρηση κατά 35% σε δοκιμή τελευταίου σταδίου, όπως δήλωσε η εταιρεία σήμερα Τετάρτη, ενισχύοντας τις ελπίδες για μια δεύτερη αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια του εγκεφάλου.

Όπως έγινε γνωστό, το φάρμακο Donanemab εκπλήρωσε όλους τους πρωταρχικούς και δευτερεύοντες στόχους της δοκιμής, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ κατά 35% έως 36% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σε 1.182 άτομα που διαγνώστηκαν με τη νόσο σε πρώιμο στάδιο.

Βάσει κλίμακας που αναπτύχθηκε από τη Lilly για τη μέτρηση γνωστικών ικανοτήτων και δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, το Donanemab έδειξε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου κατά 22% και κατά 29% με βάση μία πιο συχνά χρησιμοποιούμενη κλίμακα εξέλιξης της άνοιας.

Σημειώνεται ότι με την ίδια κλίμακα άνοιας, τα αποτελέσματα δοκιμών πέρυσι του φαρμάκου Leqembi των Eisai και Biogen είχαν δείξει επιβράδυνση της εξέλιξης κατά 27% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των δοκιμών η μετοχή της Eli Lilly έχει επιδοθεί σε έα ισχυρό ράλι κοντά στο 6,4%% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.