Νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου και άλλων περιοχών της Ουκρανίας σημειώθηκαν τα ξημερώματα, ενώ Κινέζος απεσταλμένος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας στο πλαίσιο διπλωματικής πρωτοβουλίας με σκοπό να εξασφαλιστεί «πολιτική διευθέτηση» της ένοπλης σύρραξης, η οποία συμπληρώνει δεκαπέντε μήνες την επόμενη εβδομάδα.

«Η σειρά αεροπορικών επιθέσεων στο Κίεβο, άνευ προηγουμένου ως προς την ισχύ, την ένταση και την ποικιλομορφία τους, συνεχίζεται. Αυτή είναι η ένατη αεροπορική επίθεση στην πρωτεύουσα από τον Μάιο» συνόψισε η πολιτική και στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πύραυλοι Cruise εκτοξεύτηκαν από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά που πέταγαν στην περιοχή της Κασπίας θάλασσας και ακολούθησαν πτήσεις αναγνώρισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Όλοι» οι στόχοι στον εναέριο χώρο του Κιέβου «εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν», διαβεβαίωσε.

Νεκρός στην Οδησσό

Στην Οδησσό ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον βιομηχανικής εγκατάστασης, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.

Ο στρατός έκανε επίσης λόγο για επιθέσεις με πυραύλους Cruise στην περιφέρεια Βίνιτσα (κεντρικά), ενώ ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στη Χμελνίτσκι, περίπου 100 χλμ. δυτικά.

Η κινεζική πρωτοβουλία

Η νέα σειρά πληγμάτων καταγράφεται ενώ βρίσκεται στο Κίεβο ο Λι Χουί, ειδικός επιτετραμμένος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις, πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, ο οποίος σκοπό έχει να συζητήσει σύμφωνα με το Πεκίνο την «πολιτική διευθέτηση» της σύρραξης.

Ο Λι συναντήθηκε χθες Τετάρτη με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος «εξήγησε λεπτομερώς στον Κινέζο ειδικό επιτετραμμένο τις αρχές για να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, βασισμένη στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, το οποίο πρόσθεσε: «Υπογράμμισε πως η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί καμιά πρόταση που συνεπάγεται απώλεια εδαφών της ή το πάγωμα της σύρραξης».

Το Κίεβο φοβάται ότι θα πιεστεί να αποδεχθεί συμβιβασμό με τη Μόσχα και απαιτεί να του επιστραφούν όλα τα εδάφη που κυρίευσε η Ρωσία – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014.

«Πιθανή» συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι

«Πιθανή» είναι μια συνάντηση του Λι με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Η επίσκεψη του Λι στο Κίεβο γίνεται αμέσως μετά την περιοδεία του κ. Ζελένσκι στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε υποσχέσεις για νέες παραδόσεις όπλων, μέρος των οποίων θεωρείται απαραίτητο για την πολυσυζητημένη μεγάλη αντεπίθεση του στρατού του.

Χθες εξάλλου Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να παραταθεί η συμφωνία που επιτρέπει να εξάγονται ουκρανικά σιτηρά, κρίσιμη για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, με μεσολάβηση της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών. Η ισχύς της συμφωνίας παρατάθηκε «για δυο μήνες», ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η παράτασή της είναι «καλή είδηση για τον κόσμο», ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειών

Σημειώνεται ότι σήμερα Πέμπτη, στις 22.00 ώρα Ελλάδας, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.