Την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασιστεί από το ειδικό δικαστήριο των Τιράνων αν αποφυλακιστεί ή αν συνεχιστεί η προφυλάκιση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές και διπλωματικές πηγές στην αλβανική πρωτεύουσα.

Χθες τον Φρέντι Μπελέρη επισκέφτηκε στις φυλακές Αυλώνας ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Λαλάκος, προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες κράτησής του και την κατάσταση της υγείας του.

Από την απόφαση της Δευτέρας θα εξαρτηθούν οι επόμενες εξελίξεις στο θέμα, που πρωτίστως αφορά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου από τον Φρέντι Μπελέρη.

Την υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας όσο και από την Ελλάδα, χειρίζεται πλέον η εισαγγελία για την πάταξη της διαφθοράς (SPAK).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ χαρακτήρισε προβληματική τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη.