Την επιβολή νέων κυρώσεων θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε νέα μέτρα εναντίον της Ρωσίας, που έχουν στόχο την αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων μέσω χωρών εκτός Ε.Ε., όπως το Καζακστάν, η Αρμενία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία έχει απειλήσει να μπλοκάρει τον τελευταίο γύρο κυρώσεων, επειδή στον κατάλογο των δυνάμει στόχων έχει περιληφεί η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η OTP. Η σχετική απόφαση απαιτεί ομοφωνία.

Νέες κυρώσεις πρόκειται να υιοθετηθούν και σε βάρος του Ιράν εξαιτίας της καταστολής από το ιρανικό καθεστώς αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Μάλιστα, η Τεχεράνη εκτέλεσε άλλους τρεις ανθρώπους σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. πρόκειται επίσης να συζητήσουν την κατάσταση στο Σουδάν αφού η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολάβησαν για να συναφθεί μια επταήμερη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη, η οποία πρόκειται να τεθεί σήμερα σε εφαρμογή.

Επίσης, στην ατζέντα περιλαμβάνεται γεύμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ο Oυκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα συμμετάσχει στις συνομιλίες των Eυρωπαίων ομολόγων του μέσω διαδικτύου.