Nα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να προετοιμαστεί για την επόμενη πανδημία και να τηρήσει προηγούμενες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Απευθυνόμενος στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, που διεξάγεται στην Γενεύη από τις 21 έως τις 30 Μαΐου, ο δρ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι είναι η ώρα για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων με στόχο την πρόληψη της επόμενης πανδημίας.
«Δεν μπορούμε να το αναβάλουμε» είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για την επόμενη πανδημία: «Είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει την πόρτα… Αν δεν κάνουμε εμείς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, τότε ποιος θα τις κάνει; Και αν δεν τις κάνουμε τώρα, τότε πότε;».
Η δεκαήμερη συνέλευση του ΠΟΥ συμπίπτει με την 75η επέτειο από την ίδρυσή του και κατά της διάρκειά της θα συζητηθούν τα παγκόσμια προβλήματα υγείας, μεταξύ τους και οι μελλοντικές πανδημίες. Οι 194 χώρες-μέλη διαπραγματεύονται μεταρρυθμίσεις στους δεσμευτικούς κανόνες που ορίζουν τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση διεθνούς απειλής για την υγεία και επεξεργάζονται μία ευρύτερη συνθήκη πανδημίας που αναμένεται να επικυρωθεί τον επόμενο χρόνο.
«Μια δέσμευση αυτής της γενιάς επί συμφωνίας για τις πανδημίες είναι σημαντική, διότι αυτή είναι η γενιά που δοκίμασε πόσο φοβερός μπορεί να γίνει ένας μικρός ιός» δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Οι χώρες-μέλη θα συζητήσουν εντός της ημέρας τον προϋπολογισμό 2024-2025 του ΠΟΥ, ο οποίος περιλαμβάνει αύξηση των ετήσιων εισφορών των χωρών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν προσκάλεσε την Ταϊβάν να συμμετάσχει στην ετήσια συνέλευσή του -παρά την επιμονή της Ταϊπέι ότι η υποστήριξη για τη συμμετοχή της έχει αυξηθεί-, υποχωρώντας στις πιέσεις της Κίνας και του Πακιστάν. Τα Νησιά Μάρσαλ και το Εσουατίνι τοποθετήθηκαν υπέρ της συμμετοχής της Ταϊβάν.