Σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου Tayfun στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας προχώρησε σήμερα Τρίτη, το πρωί, η Τουρκία, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το αεροδρόμιο της Ρίζας (Ρίζε) – Άρτβιν, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία.

Πρόκειται για τη δεύτερη δοκιμή του συγκεκριμένου βαλλιστικού πυραύλου, που κατασκευάζεται από την τουρκική Roketsan. Η πρώτη έγινε στις 18 Οκτωβρίου 2022, από την ίδια τοποθεσία.

Η εκτόξευση του πυραύλου

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Δύση δεν τον… θέλει επειδή έδιωξε τον ΔΝΤ και απελευθέρωσε την Αγία Σοφία: «Όσο ο λαός στέκεται δίπλα μας, εμείς θα αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους ιμπεριαλιστές και τους τοκογλύφους. Για μένα δεν είναι παράξενο που οι Δυτικοί λένε “να φύγει ο Ερντογάν”. Διότι ο Ερντογάν είναι εγχώριος και εθνικός. Δεν μας χωνεύουν επειδή ξεριζώσαμε την τρομοκρατία. Βλέπετε πως όλα τα περιοδικά της Δύσης είχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους “να φύγει ο Ερντογάν”. Δεν μας θέλουν, επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία. Σε επίπεδο πολιτισμού κάναμε κάποια βήματα. Απελευθερώσαμε την Αγια-Σοφιά. Αυτοί μας μισούν επειδή απελευθερώσαμε την Αγια-Σοφιά. Με τα βήματα τα οποία κάναμε στην αμυντική βιομηχανία θεωρείτε πως θα μας λένε “καλώς ορίσατε;”».