Σε «αρνητική» υποβάθμισε χθες Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη δυνατή, εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.
H κίνηση αυτή αφήνει να εννοηθεί ;oti είναι πιθανή η υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο το προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με τον οίκο, η αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να καταλήξουν σε συμφωνία αποτελεί «αρνητική ένδειξη για τη διακυβέρνηση γενικά και για τη βούληση των ΗΠΑ να εκπληρώνουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους». Όπως επισημαίνει ο οίκος, προκαλούν προβληματισμό «οι πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν» τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο διαβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι «αναμένει λύση εγκαίρως».
Η κυβέρνηση του δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις τους για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο, η οποία είναι απαραίτητη για να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο την 1η Ιουνίου, κάτι που αναπόφευκτα θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.
Παρά τις αδιάκοπες συνομιλίες, οι ομάδες του προέδρου Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό για τα δημοσιονομικά. Πρόκειται για «εντελώς κατασκευασμένη κρίση» τόνισε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, στηλιτεύοντας την άρνηση των συντηρητικών στο Κογκρέσο να ψηφίσουν για να αυξηθεί ή να ανασταλεί το όριο του χρέους. «Λένε τώρα μεγαλόφωνα αυτό που έλεγαν χαμηλόφωνα, μιλάνε για την ομηρία της (χρηματοοικονομικής) φερεγγυότητας των ΗΠΑ» κατήγγειλε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, αναφερόμενη σε πρόσφατες δηλώσεις πολιτικού που ανήκει στη ριζοσπαστική Δεξιά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο δημοκρατικός πρόεδρος πρότεινε στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι περικοπές συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών που θα ξεπερνούσαν το «ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε δέκα χρόνια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα από τη μείωση του ελλείμματος που είχε υποσχεθεί ήδη ο Τζο Μπάιντεν, ύψους περίπου 3 τρισ. σε βάθος δεκαετίας. Εξάλλους, ο Λευκός Οίκος φαίνεται διατεθειμένος να ορίσει «ταβάνι» στις δημόσιες δαπάνες για δύο χρόνια, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν να μπει «κόφτης» για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο σήμερα», είπε χθες ο κ. Μακάρθι, επικρίνοντας ταυτόχρονα, για πολλοστή φορά, την προσέγγιση του κ. Μπάιντεν. «Δεν φταίω εγώ που οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση ότι περίμενε έως την τελευταία στιγμή για να διαπραγματευτεί.
«Όπως επαναλαμβάνει η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εδώ και μήνες, αυτές οι πολιτικές ακροβασίες γύρω από το όριο του χρέους βλάπτουν σοβαρά τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τις οικογένειες, αυξάνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για τους φορολογουμένους και απειλούν το αξιόχρεο των ΗΠΑ» τόνισε η Λίλι Άνταμς, εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την ανακοίνωση του Fitch, προσθέτοντας ότι αυτή η «προειδοποίηση» του οίκου αξιολόγησης υπογραμμίζει την ανάγκη να αναληφθεί κοινή και ταχεία δράση από πλευράς και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο για να αυξηθεί ή να ανασταλεί το όριο του χρέους.