Υποχώρησαν περαιτέρω σήμερα Πέμπτη από το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση δεν φαίνεται να επανακάμπτει.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο παράδοσης επόμενου μήνα, σημείο αναφοράς για τις τιμές στην Ε.Ε., υποχώρησε έως τα 26,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα σήμερα διαπραγματευόταν στα 26,5 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 4,6%. Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις σημείωσε πτώση σχεδόν 8%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε κατά 3,4%.

Η Γερμανία εισήλθε σε ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο, αναδεικνύοντας τον αγώνα της ηπείρου να εξέλθει από μια κρίση που προκλήθηκε εν μέρει από το υψηλό κόστος ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι. Η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη ήταν υποτονική παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά.

Τα πληρέστερα αποθέματα και η ισχυρή διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου απομακρύνουν επίσης κάθε κίνδυνο για τον επόμενο χειμώνα, ενώ και η πτώση των futures κατά 60% φέτος έφερε κάποια ανακούφιση για τους Ευρωπαίους που υποφέρουν από την έξαρση του πληθωρισμού. Οι Βρετανοί καταναλωτές πρόκειται να δουν επίσης χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Υπάρχει πλέον υπερπροσφορά, σύμφωνα με τον Philippe Francois, ανώτερο διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Danske Commodities A/S, ο οποίος υπογράμμισε ότι εάν δεν αλλάξει αυτό, οι τιμές πιθανότατα θα μετατοπιστούν και πάλι χαμηλότερα τον Ιούλιο.