«Σύντομα» αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της επικύρωσης από την Τουρκία της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο, ενώ η Φινλανδία εντάχθηκε στη Συμμαχία τον Απρίλιο, η ένταξη της Σουηδίας καθυστερεί λόγω αντιρρήσεων που προβάλλουν Τουρκία και Ουγγαρία.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο SVT ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν θα μεταβεί στο Όσλο. Πάντως, σύμφωνα με τη σουηδική πλευρά, η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ θα πραγματοποιηθεί «σύντομα».

Στο παρελθόν, η Σουηδία έχει επικρίνει το ιστορικό της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμφισβητεί την τήρηση από την πλευρά της Άγκυρας των δημοκρατικών προτύπων.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των τουρκικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε χθες στον δεύτερο γύρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Προσμένω να μπορέσω να αλλάξω ταχύτητα και να επιταχύνω τα πράγματα τώρα που ξέρουμε ποιο είναι το (σ.σ.: εκλογικό) αποτέλεσμα» δήλωσε ο Μπίλστρομ, επαναλαμβάνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει η χώρα να μπορέσει να γίνει το 32ο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.