Δεύτερη δικαστική νίκη πέτυχε μέσα σε λίγες ημέρες η γνωστή δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου επί του, εκ των πρωταγωνιστών της «λίστας Λαγκάρντ», επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έκρινε μη εκτελεστή στην Ελλάδα απόφαση βρετανικού δικαστηρίου στο οποίο είχε προσφύγει ο επιχειρηματίας ισχυριζόμενος ότι είχε υποστεί οικονομική ζημία από δημοσίευμα της κυρίας Παπαδάκου στο «Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Είχε προηγηθεί, στις αρχές Απριλίου, απόφαση του Δ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία ο κύριος Μιωνής καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος της δημοσιογράφου. Ο επιχειρηματίας, με πρόθεση να συκοφαντήσει και δυσφημήσει την προσωπική και επαγγελματική υπόληψή της, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Kontra News» ότι η Γιάννα Παπαδάκου συμμετέχει σε θύλακες ακροδεξιών εκδοτών και δημοσιογράφων, λειτουργεί ως μαθήτρια του Γκέμπελς και είναι φασίστρια και φιλοναζί!

Στη δεύτερη υπόθεση, στο Εφετείο, κρινόταν η (σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο) εκτελεστότητα ή μη στην Ελλάδα απόφασης βρετανικού δικαστηρίου στο οποίο είχε προσφύγει ο κ. Μιωνής για το δημοσίευμα του «Βήματος».

Τεχνάσματα

Αν και η υπόθεση αφορούσε κορυφαίο ζήτημα, που απασχολούσε (και εξακολουθεί να απασχολεί) την ελληνική κοινή γνώμη, τη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική Δικαιοσύνη, οι διάδικοι είναι Ελληνες πολίτες και το άρθρο της δημοσιογράφου δημοσιεύθηκε σε ελληνική εφημερίδα, ο επιχειρηματίας δεν αποτόλμησε την εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια της χώρας μας. Αντίθετα, κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο του Λονδίνου ισχυριζόμενος ότι εθίγησαν τα συμφέροντά του, επειδή η τοπική ελληνική κοινότητα είχε πρόσβαση στο άρθρο μέσω του διαδικτύου, ενώ ήταν σαφές ότι ταυτόχρονα ήθελε να υποβάλει την κυρία Παπαδάκου στη βάσανο των τεράστιων δικαστικών εξόδων στη Βρετανία.

Τελικά, το βρετανικό δικαστήριο, αν και δεν αποδείχθηκε συγκεκριμένη οικονομική ζημία, επιδίκασε αποζημίωση 40.000 λιρών στον κύριο Μιωνή και καταλόγισε στην κυρία Παπαδάκου, που αδυνατούσε να παραστεί, δικαστικά έξοδα 76.290 λιρών. Δηλαδή, το συνολικό ποσό ανερχόταν σε περισσότερα από 136.200 ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία). Ωστόσο το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι, σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις που εκδικάζονται στο εξωτερικό, η απόφαση επί της διαμάχης Παπαδάκου – Μιωνή «δεν είναι προφανώς ανεκτή από την ελληνική δημόσια τάξη», καθώς το ποσό της αποζημίωσης «είναι δυσανάλογο προς τον επιδιωκόμενο σκοπό» και τα δικαστικά έξοδα «τελούν σε προφανή δυσαναλογία προς την αξία του αντικειμένου της δίκης και υπερβαίνουν κατά πολύ την εν λόγω αξία».

Ως αποτέλεσμα, το Τριμελές Εφετείο αποφάσισε ότι η δυσαναλογία αυτή αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας που απορρέει από τα άρθρα 5 και 25 του Συντάγματος και από σειρά άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, αν και το Εφετείο δεν αξιολογεί την επιλογή του κυρίου Μιωνή να προσφύγει στα βρετανικά δικαστήρια, αντί των ελληνικών, υπογραμμίζει στην απόφασή του πως τα δικαστικά έξοδα στην Ελλάδα δεν θα ήταν περισσότερα από 2.400 λίρες (περίπου 2.800 ευρώ)!

Πηγή