Στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν οι καπνοί από τις περίπου 400 εστίες πυρκαγιών που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τον Καναδά, με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν εκατομμύρια άνθρωποι.
Η καναδική επαρχία Κεμπέκ, που πλήττεται σκληρά από πυρκαγιές ιστορικών διαστάσεων, αναμένει με ανυπομονησία διεθνείς ενισχύσεις, ενώ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε δηλώσεις της ανέφερε ότι οι πυρκαγιές στον Καναδά αποτελούν «ακόμη μια ανησυχητική ένδειξη του τρόπου που η κλιματική κρίση πλήττει τις ζωές μας».
Μετά τις καναδικές επαρχίες Αλμπέρτα (δυτικά) και Νέα Σκοτία (ανατολικά) ήταν σειρά του Κεμπέκ να βιώσει πυρκαγιές έκτασης που «δεν είχε ξαναδεί ποτέ»: σχεδόν 140 φωτιές ήταν ενεργές χθες και περίπου 40 από αυτές χαρακτηρίζονται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας των Δασών από τις Πυρκαγιές (Société de protection des forêts contre le feu, SOPFEU). Δυστυχώς, δεν αναμένεται να σημειωθούν βροχές πριν από το βράδυ της Δευτέρας.
«Με το προσωπικό που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μετά βίας σχεδόν 40 πυρκαγιές ταυτόχρονα» τόνισε ο πρωθυπουργός της επαρχίας Φρανσουά Λεγκό. Κατά συνέπεια οι Αρχές είναι αναγκασμένες να καθυστερούν τις προσπάθειες να ελεγχθούν κάποιες και να επικεντρώνονται «στις τοποθεσίες όπου η κατάσταση είναι επείγουσα», συνέχισε.
Οι Αρχές του Κεμπέκ έχουν αναπτύξει εκατοντάδες ανθρώπους στο πεδίο. Με τη διεθνή βοήθεια, ιδίως τους περίπου 100 πυροσβέστες από τη Γαλλία, που αναμένεται να φτάσουν στην επαρχία έως αύριο Παρασκευή, ελπίζουν να φτάσουν τους 1.200.
«Εκατοντάδες Αμερικανοί πυροσβέστες έχουν φτάσει στον Καναδά και άλλοι βρίσκονται στον δρόμο» τόνισε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, έπειτα από επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο έδωσε εντολή στην ομάδα του να αναπτύξει όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους πυρόσβεσης, για να σβηστούν οι πυρκαγιές που πλήττουν καναδικές και αμερικανικές κοινότητες.
Οι πυρκαγιές είναι ολοένα πιο συχνές «εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Τριντό.
Πάνω από 20.000 Καναδοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Πάνω από 20.000 πολίτες του Καναδά ήταν αναγκασμένοι χθες να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα εξαιτίας των πυρκαγιών, οι μισοί και πλέον στο Κεμπέκ, όπου οι Αρχές ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα από τις εστίες τους επιπλέον 4.000 κατοίκους.
Η γαλλόφωνη καναδική επαρχία μετρά από την αρχή της χρονιάς 443 πυρκαγιές, έναντι 200 κατά μέσον όρο την αντίστοιχη περίοδο των τελευταίων δέκα ετών.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται επίσης εξαιρετική από τις Αρχές σε ό,τι αφορά την έκταση που έχει καεί ως αυτή την περίοδο της χρονιάς. Ο Καναδάς στο σύνολό του ζει χρονιά χωρίς προηγούμενο: 38 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, σύνολο πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Καναδάς, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής θέσης του βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, έχει βρεθεί αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, την ένταση και τη συχνότητα των οποίων επαυξάνει η κλιματική αλλαγή.
Πορτοκαλιά αιθαλομίχλη στη Νέα Υόρκη
Οι καπνοί από τις πυρκαγιές προκαλούν αποπνικτική ατμόσφαιρα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, το άγαλμα της Ελευθερίας και οι ουρανοξύστες του Μανχάταν είχαν καλυφθεί από πορτοκαλιά καταχνιά, ενώ μάσκες -απομεινάρια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού- έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στους δρόμους.
Η ορατότητα έχει μειωθεί τόσο που η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) επιβράδυνε την αεροπορική κίνηση και έφτασε στο σημείο να καθηλώσει πτήσεις στο έδαφος.
Οι αμερικανικές Αρχές κάλεσαν τους πολίτες η κατάσταση της υγείας να «πάρουν προφυλάξεις» με δεδομένη τη ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας του αέρα.
Τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για την ποιότητα του αέρα εξαιτίας των πυρκαγιών στον Καναδά αφορούσαν χθες πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).
Οι προειδοποιήσεις απευθύνονται στους κατοίκους του μεγαλύτερου μέρους των βορειοανατολικών ΗΠΑ, από το Σικάγο στον Βορρά μέχρι την Ατλάντα στον Νότο. Η ποιότητα του αέρα στη ζώνη αυτή «πλήττεται κυρίως από τις φωτιές στον Καναδά, ωστόσο άλλες ρυπαντικές εκπομπές τοπικά και οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο» διευκρίνισε η EPA.