Την πλημμυρισμένη νότια περιοχή της Χερσώνας επισκέφτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συζήτησε την κατάσταση μετά την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα, όπως καταγγέλλεται, από ρωσική δολιοφθορά.

«Συζητήθηκαν πολλά σημαντικά θέματα. Η επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή ως αποτέλεσμα της καταστροφής, απομάκρυνση του πληθυσμού από πιθανές πλημμυρικές ζώνες, εξάλειψη της έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την έκρηξη του φράγματος, οργάνωση υποστήριξης της διαβίωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές κ.λπ.» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Telegram, προσθέτοντας: «Επίσης, οι προοπτικές αποκατάστασης του οικοσυστήματος της περιοχής και η επιχειρησιακή στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή της ανθρωπογενούς καταστροφής».

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ακόμη ότι επισκέφτηκε ο ίδιος την περιοχή που εκκενώνεται στα ελεύθερα εδάφη της Χερσώνας και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό να υπολογιστεί η ζημιά, να διατεθούν κεφάλαια για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που επλήγησαν από την καταστροφή και να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα για την αντιστάθμιση των απωλειών ή τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή της Χερσώνας».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός κυβερνήτης της Χερσώνας δήλωσε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη ότι 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής έχουν καταποντιστεί -με το μεγαλύτερο κομμάτι να είναι στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πλευρά του ποταμού- και ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι είχαν ήδη εγκαταλείψει τις πληγείσες περιοχές.