Την υποκλοπή συνομιλίας των Ρώσων που αποδεικνύει ότι είναι υπεύθυνοι για τη δολιοφθορά στο φράγμα του Δνείπερου στη Νόβα Καχόβκα δηλώνουν ότι έχουν στα χέρια σου οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο που φέρεται ότι έχουν υποκλέψει από τις ρωσικές επικοινωνίες, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι φαίνεται σαφώς πως οι Ρώσοι όχι μόνο είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή, αλλά είχαν σκοπό να αποδοθεί η ευθύνη γι’ αυτό στους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με όσα ανάρτησε η ουκρανική υπηρεσία SBU στο Telegram, οι Ρώσοι εισβολείς θέλησαν να εκβιάσουν τους Ουκρανούς ανατινάζοντας το φράγμα και οργάνωσαν μια ανθρωπογενή καταστροφή στη νότια Ουκρανία.

«Αυτοί (σ.σ.: οι Ουκρανοί) δεν τα χάλασαν εκεί. Η ομάδα των σαμποτέρ μας είναι εκεί. Ηθελαν να τρομάξουν τους ανθρώπους με αυτό το φράγμα. Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά περισσότερο από αυτό που σχεδίαζαν» ακούγεται να λέει ένας Ρώσος στρατιωτικός στη συνομιλία. Περιγράφει επίσης τις συνέπειες αυτής της καταστροφής, τις οποίες προσπαθεί να κρύψει η Ρωσία: άνοδος της στάθμης των υδάτων, πλημμύρες εδαφών και καταστροφή.

Οπως αναφέρθηκε, η SBU κίνησε ποινική διαδικασία για έγκλημα πολέμου που φέρεται να διέπραξε η Ρωσική Ομοσπονδία. «Με την ανατίναξη του φράγματος του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Νόβα Καχόβκα, η Ρωσική Ομοσπονδία απέδειξε ότι αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Εξάλλου, μόνο ένα πραγματικά τρομοκρατικό κράτος μπορεί να οργανώσει μια ανθρωπογενή και οικολογική καταστροφή αυτού του επιπέδου. Και σίγουρα θα το πληρώσει, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στα διεθνή δικαστήρια. Καθήκον μας είναι να φέρουμε στη δικαιοσύνη όχι μόνο την κορυφή του καθεστώτος του Πούτιν, αλλά και τους απλούς δράστες εγκλημάτων» τόνισε ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Μαλιούκ.