Την κατάσχεση ενός ρωσικού φορτηγού αεροσκάφους, το οποίο είχε καθηλωθεί στον διάδρομο του αεροδρομίου Pearson του Τορόντο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, διέταξε ο Καναδάς.

«Σήμερα ο Καναδάς στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο ρωσικό καθεστώς ότι όσοι υποστηρίζουν και επωφελούνται από τον επιθετικό πόλεμο του Κρεμλίνου δεν θα έχουν πού να κρυφτούν» δήλωσε χθες Δευτέρα η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί.

Σύμφωνα με το «TorontoStar», η απόφαση για την κατάσχεση του αεροπλάνου, το οποίο είναι ακινητοποιημένο εδώ πάνω από έναν χρόνο, ελήφθη αφού ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επισκέφθηκε ξαφνικά το Κίεβο και υποσχέθηκε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα κατασχέσει το αεροπλάνο.

Αυτή είναι η πρώτη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από το 2022, όταν ο Καναδάς τροποποίησε τον νόμο περί ειδικών οικονομικών μέτρων και τον νόμο περί δικαιοσύνης για θύματα διεφθαρμένων ξένων αξιωματούχων, για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να κατάσχει ή να αναδιανείμει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε άτομα και οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Το φορτηγό αεροπλάνο Antonov 124 ανήκει στον όμιλο Volga Dnepr της Ρωσίας, στον οποίο ο Καναδάς έχει επιβάλει κυρώσεις και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Τορόντο την ίδια ημέρα που επιβλήθηκαν τα μέτρα. Ούτε η Αρχή του αεροδρομίου του Τορόντο ούτε οι Αρχές του Καναδά μεταφορών ανέφεραν τι συνέβη με τον πιλότο και τους επιβαίνοντες.