Ο καθηγητής Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι αυθεντία. Έχει ένα καταπληκτικό βιογραφικό και δεν το λέω ειρωνικά. Πολιτικός μηχανικός, παλιά γενιά ΕΜΠ, καθηγητής, ξέρει από γέφυρες και μπετά, επισκευές κτιρίων και μνημείων, τίτλους μηχανικών, σεισμική συμπεριφορά κτιρίων… Πρόεδρος τῆς Ἑλληνικῆς Φιλοσοφικῆς Ἑταιρείας. Γνωστός και επιφανής Τέκτων . Πράγματα καθόλου ευκαταφρόνητα.
Ένα κλασσικό κόλπο που χρησιμοποιείται κατά κόρον για να κοροϊδεύουν οι πονηροί τον κόσμο, είναι να βάζουν έναν αδιαμφισβήτητου κύρους άνθρωπο να αναφέρεται σε κάτι με το οποίο (μικρή λεπτομέρεια) είναι άσχετος. Το λάθος αυτό λέγεται “προσφυγή στην αυθεντία” ή argumentum ad verecundiam.
Όχι ότι έψαξα πολύ ώρα, αλλά πουθενά δεν τον έχω δει να ασχολείται με ενέργεια, ηλεκτροδότηση, ή δίκτυα. Ή με οικονομικά, ή οικονομικά ΔΕΚΟ (utility economics), επενδυτικά, τουρισμό, και τέτοια βαρετά. Ή έστω με αισθητική τοπίου (κάτι για το οποίο και εγώ είμαι άσχετος).
Αλλά το λάθος λογικής γίνεται χειρότερο: Κόκκινη ρέγκα! (a.k.a “red herring”)
Λένε, ότι ο όρος “κόκκινη ρέγκα” ξεκίνησε όταν χρησιμοποιούσαν καπνιστές ρέγκες (με την έντονη μυρουδιά τους) για να αποπροσανατολίζουν σκυλιά για να μην βρουν το πραγματικό αντικείμενο της …έρευνάς τους.Περισσότερα για τις κόκκινες ρέγκες, εδώ.
Όταν ο διακεκριμένος πολιτικός μηχανικός και λόγιος φιλόσοφος αναφέρεται στην αισθητική των αιολικών βασικά πετάει την μπάλα στις κερκίδες. Γκρινιάζω για τα αιολικά 7 ολόκληρα χρόνια. ΠΟΤΕ δεν έχω δει ή ακούσει, και σίγουρα δεν έχω μεταφέρει ο,τιδήποτε αρνητικό για την αισθητική τους. Αλλά να που με αυτό ασχολείται ο λόγιος καθηγητής μπετόν και γεφυρών.
Ακριβώς σαν την δήλωση του άλλου γραφικού, του Δρ. Τσιπουρίδη που επικαλέστηκε το ότι οι αγελάδες και οι κατσίκες βόσκουν ανενόχλητες κάτω από αιολικά! ΠΟΤΕ δεν έχω διαβάσει ή ακούσει λόγο εναντίωσης που να έχει σχέση με κατσίκες ή με αγελάδες (ή με ομορφιά).
Έχω ακούσει 1) για κόστος, 2) για μη ανταποδοτικές επιδοτήσεις, 3) για αδυναμία υποκατάστασης συμβατικής ηλεκτροπραγωγής, 4) για μη εξοικονόμηση καυσίμων, 5) για μη μείωση ρύπων, 6) για δημιουργία εξάρτησης από πανάκριβο και καμιά φορά ανύπαρκτο φυσικό αέριο, 7) για ανάγκη μονάδων ταχείας απόκρισης με ελάχιστα τεχνικά ελάχιστα, 8) για ανάγκη πρόσθετων επιδοτήσεων σε αυτές τις μονάδες που γίνονται ασύμφορες, 9) για μόνιμη βλάβη στην βιομηχανία, 10) για αστάθειες στα δίκτυα, 11) για αναξιοπιστία, 12) για αποδείξεις όλων των παραπάνω από επίσημες ειδήσεις των τελευταίων 4-5 ετών, για κόστος…Ααα.. το ανέφερα το κόστος? Έχω ακούσει ακόμα για 13) διαβρώσεις σε βουνά, 14) θνησιμότητα σε αρπακτικά πουλιά, , 15) πιθανό θέμα υγείας λόγω υποήχων. 16) Μείωση αξιών ακινήτων σε περιοχές με αιολικά (αυτό δεν είναι υποκειμενικό). Και 17) για μείωση σε τουρισμό όταν μπαίνουν σε τουριστικές περιοχές. Κύριε Καθηγητά, οι Παριανοί ζουν κυρίως από τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας… Πώς την βλέπετε την δουλειά? Να την ρίξουμε ένα 10%? Μέχρι και 40% κάτω αναφέρεται…
Τι λένε οι νησιώτες για την διαφορά αιολικών και ανεμόμυλων:
Δεν είναι θέμα ομορφιάς. Ούτε θέμα μεγέθους. Ούτε θέμα «παράδοσης». Είναι θεμελιώδεις οι διαφορές που έκαναν τον ανεμόμυλο χρήσιμο στην αγροτική ζωή και την ανεμογεννήτρια ακατάλληλη και προβληματική για ηλεκτροδότηση δικτύου….
…Επειδή ο αέρας και το αιολικό ρεύμα είναι «στοχαστικά» (δηλαδή «κουτουρού») κάθε 100 αιολικά μεγαβάτ , ο ΑΔΜΗΕ τα μετράει σαν 10…
…Τα αιολικά οδηγούν σε σπατάλη καυσίμου στις «εφεδρείες» τους. Για αυτό έχει γραφτεί στην Γερμανία ότι τα αιολικά, όχι μόνο δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά ούτε καν εξοικονομούν, ή ακόμα και αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμων (και μάλιστα αερίου που είναι ακριβό καύσιμο)…
Διάβασε το δισέλιδο, “δάσκαλε”. Οι νησιώτες είναι πολύ πιο σοφιστικέ από σένα. Ειλικρινά θα μάθεις κάτι που προφανώς δεν ξέρεις.
Παιδιά εισπνέουν ρύπους στην Δυτική Μακεδονία? Κι άλλο λογικό λάθος! Σού είπε κανείς ότι με αιολικά υποκαθιστάς ή καθαρίζεις λιγνιτικές μονάδες? Παραμύθι! Όλα τα αιολικά της Ελλάδας και 10 φορές άλλα τόσα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν λιγνιτικές μονάδες βάσης. Με τα λεφτά που πετάμε σε ΑΠΕ θα είχαμε φίλτρα και σκεπασμένους ταινιόδρομους. Η Γερμανία υποκατέστησε τα πυρηνικά που έκλεισε με λιθάνθρακα και λιγνίτη! Όχι με τα χιλιάδες αιολικά που έχει και που απορρίπτει το ρεύμα τους σε γείτονες με υδροηλεκτρικά. Επιδημιολογικές μελέτες? Εδώ και εδώ, έτσι για να μην πετάμε αρλούμπες…
Σε ενοχλεί που εισάγουμε ρεύμα? Έχουμε ήδη 2.000 αιολικά μεγαβάτ και περίπου 3.000 φ/β μεγαβάτ. Συνολικό αρχικό κόστος 9 δις ευρώ, που το χρωστάμε και που επιδοτούμε με 1 δις ετησίως. Με συνολική ζήτηση 5.000 μεγαβάτ. Συν έχουμε τα υδροηλεκτρικά, συν καίμε αέριο, συν καίμε λιγνίτη. Γιατί εισάγουμε ρεύμα με τόσες ΑΠΕ? Θα σου πω: Οι ΑΠΕ είναι εν πολλοίς διακοσμητικές. Το αέριο δεν φτάνει και είναι και πανάκριβο. Κλείσαμε μονάδες λιγνίτη. Πετάξαμε λεφτά σε ΑΠΕ αντί σε νέες μονάδες — και παρά την ύφεση δεν έχουμε ρεύμα. Για αυτό εισάγουμε κύριε καθηγητά, επειδή κλείσαμε μονάδες και 5.000 αιολικά και φ.β μεγαβάτ δεν μετράνε στην επάρκεια ισχύος.
Το έχω ξαναπεί: Ένα βασικό πράγμα που με ενοχλεί αφάνταστα με τις λεγόμενες ΑΠΕ είναι η διαφθορά σε μερικά επίπεδα και ο εκμαυλισμός σε άλλα. Πολλά τα λεφτά…
350 αιολικά μεγαβάτ στις Κυκλάδες είναι €200 εκατομμύρια επιδότηση μπροστά, συν περίπου €2,5 εκατομμύρια ετησίως σε πρόσθετες επιδοτήσεις — που δεν είναι για ρεύμα, αλλά για τόσα χρειάζονται για να εξυπηρετείται το δάνεια, τα έξοδα και ένα …σεμνό κέρδος για τον αιολικό. 350 αιολικά μεγαβάτ στις Κυκλάδες είναι ΜΗΔΕΝ μεγαβάτ όταν δεν φυσάει. Και χειρότερο πρόβλημα όταν φυσάει, αφού κάπου πρέπει να απορριφθεί αυτό το ρεύμα. Όχι, δεν εξοικονομεί καύσιμα. Το όποιο όφελος από την έγχυση, χάνεται στην μείωση της αποδοτικότητας λόγω μεταβλητότητας. Απλή μηχανική. Φαίνεται και στην εμπειρία της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και του Τέξας… Και ο υπερδιπλασιασμός στο ρεύμα…
Και με ενοχλεί να μετατρέπονται σοβαροί και αξιόλογοι άνθρωποι σε παπαγάλους, να αμολούν ασύμμετρες κόκκινες ρέγκες, και να χάνω τον καιρό μου να τους …στενοχωρώ.