Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι traders σταθμίζουν τις παρατεταμένες διακοπές έναντι των μεικτών προοπτικών για τη ζήτηση, μετά την άνοδο άνω του 20% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

Το TTF παράδοσης επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, καταγράφει άνοδο 13,1% φτάνοντας στα 43,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ωστόσο οι τιμές παρουσιάζουν ισχυρή μεταβλητότητα.

Η αβεβαιότητα θόλωσε τις προοπτικές για περαιτέρω κινήσεις των τιμών, καθώς οι εργασίες σε ορισμένες μεγάλες νορβηγικές εγκαταστάσεις θα συνεχιστούν έως τον Ιούλιο, ενώ ο επίμονα ζεστός καιρός μπορεί να μειώσει τη ζήτηση.

Η Ευρώπη εξήλθε από την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους έχοντας μεγάλες αποθηκευμένες ποσότητες φυσικού αερίου, κάτι που προς το παρόν παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας ότι θα καταφέρει να αποκτήσει επαρκείς προμήθειες εν όψει του επόμενου χειμώνα.

Όμως τα ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης έχουν προκαλέσει αστάθεια στις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες. «Κινητήρια δύναμη» αποτελεί πλέον ο θερμότερος καιρός μετά την υποτονική χρήση βιομηχανικού αερίου που επιβάρυνε τις τιμές τους πρώτους μήνες του έτους.